Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа

...
Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа
Коментари Харесай

Проевропейската опозиция в Полша води с над 10% на управляващата партия преди евровота

Проевропейската съпротива в Полша има 10-процентна преднина пред ръководещата националистическа партия "Право и правдивост " (ПиС), сочат резултатите от анкета преди изборите за Европейски парламент другата седмица, съобщи Ройтерс.

"Европейската коалиция ", формирана от проевропейски обединения от целия политически набор, ще получи на изборите на 26 май 43,6 на 100 от гласовете, до момента в който ПиС може да чака 32,9 %, открива сондажът на Института за проучване на публичните въпроси по поръчка на списание "Нюзуик " и радио "Зет ". Във всички досегашни изследвания на публичното мнение ПиС е заемала водещо място, напомня Ройтерс.

Според някои анализатори внезапният поврат евентуално се дължи на публикуването в интернет на документалния филм "Само не казвай на никого ". В него жертви описват по какъв начин като деца са били насилвани полово от католически свещеници, след което дейностите на педофилите в расо са били прикривани. Могъщата Полска католическа църкви поддържа близки връзки с ПиС и нейни свещеници постоянно изричат поддръжка за партията в своите проповеди, отбелязва Ройтерс.

Социологът Лукаш Павловски изяснява пред "Нюзуик ", че максимален спад в доверието към ръководещите има измежду хората, които не са тясно свързани с Църквата. "Очевидно отливът е обвързван с тематиката за абсурда със свещениците и е в интерес на "Европейската коалиция ", споделя той и прибавя, че дребните десни партии също усилват поддръжката за себе си. Сред тях е крайнодясната партия "Конфедерация ", чийто рейтинг е повишен за една седмица с пет пункта до 6,9 на 100, сочи проучването.

Изабела Стичинска, президент на варшавския Център за обществени и стопански изследвания, също счита, че отрицателното разбиране на ПиС и Църквата се е засилило след разпространението на кино лентата. Анна Матерса-Сосновска, социолог от Варшавския университет, обаче показва подозрение, че поддръжката за ПиС в действителност е спаднала чак толкоз, че опозицията да я изпреварва с 10 пункта. До четвъртък са регистрирани 18 милиона гледания на "Само не казвай на никого ", откакто филмът бе качен в събота в "ЮТюб ", съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР