Проектоуставът за учредяването на Българска народна банка, съставен на 16

...
Проектоуставът за учредяването на Българска народна банка, съставен на 16
Коментари Харесай

През януари 1885 г. е приет първият Закон за Българската народна банка

Проектоуставът за учредяването на Българска национална банка, формиран на 16 декември 1878 година, от Константин Бух, служител във финансовия отдел на Временното съветско ръководство в България, е показан на съветския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. На 25 януари 1879 година планът е одобрен. Според този документ Българската национална банка се учредява като държавен кредитен институт с главен капитал 2 000 000 франка.

На 6 юни същата година Българска народна банка прави първата си банкова интервенция – страната превежда 8 687 043 франка, като два милиона от тази сума са импортирани за набиране на главен капитал на Българска народна банка, а останалите - на депозит. А на 6 август пък е осъществена първата кредитна договорка.

На 18 януари 1885 година е признат Закон за основаване на Българската национална банка, съгласно който Българска народна банка е държавна банка с главен капитал 10 000 000 златни лв., импортирани от страната и съставляващи благосъстоятелност на банката. Юридическият акт от 1885 година категорично подсигурява обичайна за централните банки привилегия да емитира банкноти, които съставляват законно платежно средство на територията на страната. Операциите, които законът позволява на Българска народна банка, я характеризират като банка, съчетаваща емисионни функционалности, кредитиране на страната, запазване на паричните средства, касово обслужване на държавния бюджет, от една страна, с осъществяването на типичните за комерсиална банка влогово-депозитни и кредитни покупко-продажби. Съчетаването на активност по директното банково обслужване на стопанството и популацията със отговорности на централна банка е специфичност, която се резервира в продължение на няколко десетилетия.

В началото Българска народна банка е централна държавна банка, сложена под контрола на министъра на финансите, която обслужва държавния бюджет и касовата активност на страната и прави банкови интервенции, присъщи на комерсиална банка, без да има правото да отпечатва и да пуска в обращение банкноти.

Със Закона за основаване на Българска народна банка и с новия правилник, признати през 1885 година, е осъществено преустрояване на банката, разширена е нейната автономия, предоставени са й права за отпечатване на банкноти и през същата година - на 1 септември, тя пуска в обращение първите български банкноти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР