Проекторешението беше внесено вчера в деловодството на НС. Хамид Хамид

...
Проекторешението беше внесено вчера в деловодството на НС. Хамид Хамид
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: НС обсъжда избора на Пеевски в конституционната комисия, ДБ не подкрепя

Проекторешението беше импортирано през вчерашния ден в деловодството на Народно събрание. Хамид Хамид предложи в пленарната зала точката по тематиката да бъде придвижена като четвърта, защото до момента бе подредена на седмо място в седмичната стратегия. 

" Виждам, че Движение за права и свободи бърза с конституционната промяна ", разяснява самостоятелният Радостин Василев. И попита ръководителя на Народно събрание Росен Желязков за какво не вижда в седмичната стратегия точката за имунитета на водача на ГЕРБ, пожелан от основния прокурор.

" Къде е точката в дневния ред за имунитета на господин Бойко Борисов? ", настоя Василев . Тази точка е много по-важна от Всемирния пощенски съюз, означи той в коментар на седмичната стратегия.

След изявлението Радостин Василев се приближи до банките на Движение за права и свободи, където седят Пеевски и Карадайъ. Последва замяна на реплики, а откъм Движение за права и свободи се чу - " махай се ", " отпадък ".

Снимка: БТА

Народните представители започнаха работа с диспути по първа точка в програмата - план за преустановяване на решение за съдействие със Съединени американски щати в региона на защитата, импортирано от " Възраждане ". Става въпрос за предлагането на партията договорът за американските бази да бъде преустановен с едногодишно предупреждение. От " Възраждане " го внасят в трето Народно заседание, откакто в предходните две пленарната зала го отхвърли.

Снимка: БТА

От името на външната комисия Екатерина Захариева уточни, че планът няма поддръжката на нейните членове. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заявиха и в пленарната зала, че няма да поддържат плана на " Възраждане ". От Българска социалистическа партия пък настояха новият министър на защитата Тодор Тагарев да се включи в дебатите, само че Росен Желязков го отклони с аргумента, че на съвещанието на комисията са участвали министърът и зам.-министърът на служебното държавно управление и към този момент са дали експертизата си.

Според предлагането Народното събрание разпорежда на Министерски съвет неотложно да предприеме дейности по преустановяване на връзките по този контракт за базите в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и складовете в Айтос с едногодишно предупреждение по дипломатически път. 

Споразумението е подписано в ущърб на българските ползи, не се заплаща и наем за базите, сподели Николай Дренчев от " Възраждане ". Съгласно съглашението, в базите може да има до 2500 американски военонслужещи, като техният брой може да се усили до 5000. Пратките и товарите в техните самолети не се ревизират, добави той.

Той подсети, че в случай че извършат закононарушение, американските военнослужещи не могат да бъдат съдени у нас по нашите закони.

Ние не знаем нито какви войски има там, нямаме никакъв механизъм да следим, нито какво въоръжение има в тези бази, може да има и оръжие за всеобщо поразяване, съобщи от трибуната депутатът от " Възраждане ". Дренчев акцентира, че това не са натовски бази от съюза, в който членуваме, а американски. И назова " евфемизъм " изказванието, че били за взаимно прилагане. В поддръжка на думите си депутатът сподели, че още през 2006 година депутатите от комисията по защита не са били позволени на територията въз основата в Ново село.

От партията упрекнаха останалите политически обединения, че бранят позицията ни на " васали " и се опълчват на закриването на американските бази. " Американското посолство конфигурира държавно управление през вчерашния ден, конфигурира и преди този момент държавни управления. Страната ни е завладяна и е комплициран ярем на нея. Поради което е извънредно време да създадем по този начин, че да има български бази, на които единствен стопанин да е България ", сподели Ангел Георгиев. И добави и Българска социалистическа партия в листата, като я назова " следващата маскирана евроатлантическа групировка ".

Снимка: БТА

" Когато приказваме за без значение позициониране в границите на международния световен ред, има две страни, които са самостоятелни - Съединени американски щати и Китай ", реагира Тома Биков. И добави, че има още няколко релативно самостоятелни. " В този подтекст, вие ми казвате, че България може да бъде нещо такова, световна мощ. Ако желае България да бъде районна мощ, ще би трябвало да отидем на 15-20% от Брутният вътрешен продукт ", разяснява депутатът от ГЕРБ. " Ако 15% отиват за защита, от кои други браншове ще ги вземаме ", попита той. 

" Базите са част от конюнктурата, от подтекста, в който сме, а не да си построяваме показа, които са погрешни - от позиция на нашите благоприятни условия, вероятности и от позиция на нашето настояще ", заключи той. Биков съобщи още, че по времето на социализма у нас е била струпана руска военна техника, тъй като сме граничели с натовски страни.

Лидерът на " Възраждане " се съгласи, само че направи уточнението, че тогава не сме имали руски бази, а оръжието е било предоставено на нашата войска. " Защо единият ни съдружник ни предоставяше въоръжение, а другият ни сложи изискването да се разоръжим, с цел да станем член на НАТО ", попита Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

" Там, където е НАТО, там е мир, ние от ПП-ДБ без съмнение няма да подкрепим ", сподели Йордан Иванов. Целта на това съглашение е да способства за мира и сигурността, което идва да каже, че имаме директен интерес от това в хода на една война ", сподели депутатът от Демократична България.   Според него " леко притеснителна е лекотата, с която обсъждаме тази точка, при изискване, че на няколстотин километра се води война ".

Христо Гаджев от ГЕРБ назова изказванията на " Възраждане " " цялостна неистина ". По думите му и четирите бази са български и се командват от българи. Гаджев видя цялостно припокриване сред " Възраждане " и " Атака ". Приликите с партията на Волен Сидеров бяха маркирани и от социалиста Кристиан Вигенин.

" Държите се тук като някаква " Атака " от " Алиекспрес ", обърна се към " Възраждане " Вигенин. Той отхвърли изказване на Николай Дренчев, че като външен министър бил подписал разкриването на базите, след което депутатът от " Възраждане " му се извини. Вигенин предложи да се редактира планът, като се съгласи с вносителите, че има потребност пленарната зала да чуе разбор за резултата от използването на базите.

На изказванията на Гаджев, че базите са български, Дренчев репликира, че половината са български, другата половина е под амекиранско командване. А по въпроса за вложенията, които били направени от американска страна, съобщи:

" Тези 100 млн. са вложени по такива цени, че даже и автомагистралите на ГЕРБ наподобяват безпределно евтини. В Граф Игнатиево има асфалтиране на такава цена, че най-вероятно са прекарвали с Ф-16 асфалта и валяците ". Гаджев се съгласи, че в действителност би трябвало да се ревизират цените на ремонтите, тъй като за една година нарастнали двойно.

Парламентът отхвърли плана на " Възраждане " за следващ път, а преди този момент и публицистичните бележки на Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. 

Последва декларация на " ИТН ", прочетена от Станислав Балабанов и отдадена на образуваното през вчерашния ден постоянно държавно управление. 

" Магнитски " и " Нексо " се събраха, с цел да подсигуряват проевропейското ни бъдеще. Демокрацията подобен хибриден израстък ражда за първи път. Предателството е реалност ", съобщи Балабанов от името на групата. " Страхът ви държи пандизчии ", обърна се той към ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. " Вчера за едно беше прав Кирил Петков - от дълго време като общество не сме в Силициевата котловина, а в Сицилиевата котловина, която разреши на мафията да има лична страна ", направи заигравка Балабанов с лапсуса на Петков по време на вчерашните диспути. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР