Проектобюджетът на Варна за 2021 година бе подготвен в безпрецедентна

...
Проектобюджетът на Варна за 2021 година бе подготвен в безпрецедентна
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Варна за 2021: Без увеличени данъци, повече пари за образование, здравеопазване, социални дейности и градска среда

 Проектобюджетът на Варна за 2021 година бе квалифициран в невиждана конюнктура, подбудена от международната пандемия и несигурната бъдеща траектория на развиване на Covid 19 върху публичния живот и стопанската система. Непланираните разноски, отлагането на редица налози и ставки бяха голямо предизвикателство. Успяхме да се оправим. Това съобщи кметът при показване на документа пред представители на медиите във Варна. Срещата бе част от общественото показване на проектобюджета, който е наличен в уеб страницата на общината и бе оповестен в народен ежедневник. Предстои обществено разискване с обществеността, както и разглеждане в комисии на Общинския съвет.

През 2021 година проектобюджетът на Варна е с макрорамка от 556,7 млн. лева, Предвижда се реализиране на проекти със средства от Европейския съюз в размер на 68 630 000 лева

В изискванията на международна пандемия Община Варна приключи годината със постоянни финансови индикатори и без неизплатени отговорности. Добрата финансова кондиция бе поддържана без нарастване на данъчната тежест за варненци и макар изпълнените три пакета от стопански ограничения в подкрепа на жителите и бизнеса. В края на годината финансова дисциплинираност на Варна получи почтена оценка. БАКР удостовери кредитния рейтинг на Община Варна, с което се потвърди положителното финансово положение, макар неподходящата макроикономическа конюнктура.

Финансовата непоклатимост ни стимулира да погледнем умерено към външни благоприятни условия за финансова подкрепа– за съфинансиране на планове по оперативни стратегии на Европейски Съюз и за смяна на градската среда. Това са планове за читалище, детски градини и ясли, учебни заведения, междублокови пространства, разяснява кметът.  В тази връзка община Варна дава на необятно обществено разискване плановете, за които ще бъде използвано дългово финансиране от 80 млн. лева  (вж по-долу)

Проектобюджетът на Варна за 2021 година дава отговор на всички нормативни условия, в това число на член 32 от Закона за обществените финанси. Според него годишният размер на заплащанията по общинския дълг във всяка обособена година не може да надвишава 15 на 100 от средногодишния размер на личните доходи и общата изравнителна дотация за последните три години, изчислен въз основата на данни от годишните доклади за осъществяването на бюджета на общината, разясни Стефка Господинова, шеф на дирекция " Финанси и бюджет “. Тя добави, че проектобюджетът ще бъде изменен с окончателния размер на преходния излишък и преходните обекти, след годишното привършване на финансовата 2020 г и правенето на годишния доклад на общината за м.г. По инструкции на министерството на финансите срокът за показване на доклада е 22.02.2021 година

Основен фокус в проектобюджета на Варна за 2021 г е подложен върху функционалностите, които са директно свързани с живота на хората – увеличени са средствата на всички действия, значими за жителите -образование, опазване на здравето, обществени действия. Местните налози и такси няма да бъдат увеличавани, което е значима поддръжка за хората и бизнеса. Продължава решаването на местни и дългогодишни проблеми в кварталите -благоустрояване на междублоковите пространства, смяната на градската среда пред домовете на хората. Община Варна ще продължи да влага запаси в поддръжка на планове, които подкрепят бизнес развиването на града – като Икономическата зона, която създаваме взаимно с Община Аксаково, финансовата стратегия, която подсигурява развита градска среда, разяснява кметът.

През 2021 година функционалност " Образование “ ще разполага със 184 790 000 лева,  което е 38% от макрорамката на проектобюджета. Като Град на Знанието Община Варна и тази година отделя най-вече средства за обучение. Това е нарастване с 30 769 000 лева по отношение на първичния бюджет на 2020 г. Предвижда се нарастване на заплатите на педагогическия личен състав приблизително с 15 %. Инвестиции в просветителна инфраструктура са свързани с създаване на 12 нови здания и пристройки на учебни заведения, детски градини и ясли във Варна. За тях са обезпечени средства в размер на 31,2 млн. лева от държавното управление. Със съфинансиране на Община Варна.

Функция " Здравеопазване “е с макрорамка от  26 335 000 лева Увеличението спрямо първичния бюджет на 2020 година с 2 617 000 лева. Гарантирани 16 общински стратегии за профилактика на болести, на  стойност 329 000 лева Осигурени средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване;Продължава финансирането на лечебни заведения в общината посредством разпределяне на финансови прехвърляния. Заложени са разходи за битка с COVID-19 - закупуване на персонални защитни средства, дезинфекционни препарати и други Продължават ремонтите на ДЯ " Чуден свят “ и ДЯ " Роза “

За функционалност " Социални действия “ са заложени 21 983 000 лв. Увеличението е с 4 796 000 лева, по отношение на бюджета за 2020 г. Богатата обществена стратегия ще разполага с 4 040 539 лева. Тя ще бъде обогатена с нова услуга - Асистентска поддръжка за асистентски услуги за хора с увреждания, в това число за деца, на стойност  2 901 080 лева

Функция " БКС/Инженерна инфраструктура “ е с макрорамка от 157 080 000 лева. Увеличението спрямо 2020 година с 58 266 000 лева. Предвидено е благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия град. Капиталова стратегия е на стойност 181 499 976 лева, от които 121 112 584 лева. От бюджета и 60 387 392 от оперативни стратегии и планове. Част от огромните планове са цялостно възобновяване на   “Кайсиева градина ", Вл. Варненчик – II и III м. р.; Проектиране на реорганизация на бул. " Цар Освободител ", в сектора от бул. " Васил Левски " до пътен възел Летище; Предпроектни изследвания за скоростен екологичен транспорт (леко метро); Актуализация на план " Продължение на ул. " Атанас Москов " към Южна промишлена зона; Проектиране и създаване на ново мостово оборудване през Кокарджа дере, свързващо улица " Генерал Георги Попов “ и улица " Подвис “ (за облекчение на доста хора в района)

За функционалност " Култура, спорт “ са предвидени 19 561 000 лева  Пандемията сподели, какъв брой е значимо да можем да предлагаме услуги на жителите в електронна среда. Към момента Община Варна работи с 52 броя електронни услуги, обезпечен е публичен достъп до 28 регистъра с отворени данни. Продължаваме работа са разширение на опциите за онлайн връзка с жителите, разяснява кметът. В сферата на екологията са предвидени 5 088 824 лв за озеленяване, 3 200 000 лева за осветяване. Предстои реализацията на план " Екологично чист превоз на Варна “.

Проекти, за които Община Варна има желание да поеме дълг, бяха показани от Христо Иванов, зам.-кмет на общината.

 1. Проект  " Благоустрояване, строителство, главен ремонт, реорганизация, рехабилитация на междублокови пространства, детски и спортни площадки/комплекси, и детайли на прилежащата им техническа инфраструктура на територията на Община Варна и главен ремонт/реконструкция на улична мрежа прилежаща към плануваните за благоустрояване междублокови пространства на територията на Община Варна ".

Предназначение: Повишаване качеството на живот, общественото включване и екологичната среда, чрез осъществяване на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характерности на улици/участъци от улична мрежа, основаване на налична, удобна и безвредна среда за жителите и гостите на Община Варна.

Стойност на плана: до 38 485 478 лева. с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане: Дългово финансиране в размер до 38 485 478 лв. - заем от финансова или кредитна институция;

2. Проект  " Благоустрояване на междублокови пространства в регион " Вл. Варненчик ", ІI-ри микрорайон, в това число ул. " Петър Дертлиев " и ул. " Асен Разцветников ", гр. Варна “ – II стадий: Благоустрояване на пространството, заключено сред улица от о.т. 774, през о.т. 775, 776, 778, 779, 767, 766, 765, 764, 763 до о.т. 762, ул. " Асен Разцветников “, ул. " Петър Дертлиев “ и ул. " Проф. доктор Емил Станчев “, включително главен ремонт на ул. " Петър Дертлиев “ и ул. " Асен Разцветников “ и благоустрояване на междублоково пространство в регион " Владислав Варненчик “, " II-ри микрорайон “ – източна част, гр. Варна “.

Предназначение: Повишаване качеството на живот, общественото включване и екологичната среда, чрез осъществяване на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характерности на улици/участъци от улична мрежа, основаване на налична, удобна и безвредна среда за жителите и гостите на Община Варна.

Стойност на плана: до 9 719 142 лева. с Данък добавена стойност

Начин на финансиране и застраховане: дългово финансиране в размер до 1 514 522 лв. - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер на 8 000 000 лева, съгласно  ПМС № 360/10.12.2020 година за отчасти финансиране на главен ремонт на ул. " Петър Дертлиев “ и ул. " Асен Разцветников “ и благоустрояване на междублоково пространство в регион " Владислав Варненчик “, " II-ри микрорайон “ – източна част, гр. Варна " ; Собствено финансиране обезпечено от бюджета на Община Варна в размер до 204 620  лв.

3. Проект  " Основен ремонт/реконструкция на улична мрежа на територията на Община Варна ".

Предназначение: Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства и образа на градската среда, възстановяване на експлоатационните характерности на улици/участъци от улична мрежа, основаване на налична, удобна и безвредна среда за жителите и гостите на Община Варна.

Стойност на плана: до 30 304 211 лева. с ДДС 

Начин на финансиране и застраховане: Дългово финансиране в размер до 30 000 000 лева - заем от финансова или кредитна институция; Собствено финансиране обезпечено от бюджета на Община Варна в размер до 304 211 лева

4. Проект  " Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения на територията на Община Варна ".

Предназначение:  В осъществяване на стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 година – 2022 година, утвърдена с Решение №543 от 03.08.2020 година на Министерски съвет, община Варна ще осъществя 12 обекта от просветителната инфраструктура.

Стойност на плана: до 41 200 000 лева с ДДС 

Начин на финансиране и застраховане: Дългово финансиране в размер до 10 000 000 лева. - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер до 31 200 000 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР