Проектната компания за строежа на газовата връзка между България и

...
Проектната компания за строежа на газовата връзка между България и
Коментари Харесай

Обявен е двустепенен конкурс за строителя на газовата връзка с Гърция

Проектната компания за градежа на газовата връзка сред България и Гърция " Ай Си Джи Би " разгласи публичната поръчка за най-важния стадий от реализацията на интерконеткора – избор на реализатор.

Поръчката е на стойност 145 млн. евро без Данък добавена стойност и предпочетеният претендент ще има 18 месеца за проектирането, доставката на спомагателни материали и построяването на газопровода от Стара Загора пезе Хасково до Комотини с потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно.

Също като при поръчката за тръби, оповестена от " Ай Си Джи Би ", и при тази претендентите би трябвало да дават отговор на авансово сложени условия и в първия стадий от състезанието ще се преценя точно дали покриват заложените механически и финансови критерии. Допуснатите претенденти ще получат правото да внесат своите предложения. Във втората фаза те ще бъдат обсъждани, оценени и класирани.

Поръчката е от този тип, защото включва проектирането и построяването на огромно техническо оборудване за транспорт на газ в двете направления на територията на България и Гърция, обясниха от плановата компания, в която с равни дялове вземат участие " българският енергиен холдинг " и италиано-гръцката " Посейдон ".

Заради интернационалния темперамент на плана, " Ай Си Джи Би " ще употребява общоприетите изискванията на ФИДИК, Сребърна книга, приспособени за съответния случай, за създаване на обекта в трансграничен подтекст. " Стандартните договорни условия на ФИДИК са определени и заради естеството им на интернационален, различим стандарт и най-хубава процедура за възлагане на строителство от подобен мащаб ", показват от компанията.

Решението и обявлението за публичната поръчка са изпратени за издание в Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки (АОП), както и в Официален вестник на Европейски Съюз на 30 април 2018 година

" Газовата връзка е основен и предпочитан инфраструктурен план за България и Гърция, както и главен детайл в политиката на двете държавни управления за диверсификация на източници и направления на природен газ в района. Обявяването на тази процедура показва по категоричен и еднопосочен метод ангажираността ни за реализацията на този план и е знак, че той фактически се намира в извънредно напреднал стадий, който основава условия строителството на газопровода да стартира през последното тримесечие на 2018 година “ разяснява Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания ICGB.

" Със стартирането на тази социална поръчка се обезпечава фактическото започване на строителството на газопровода и чакаме въвеждането в комерсиална употреба да бъде осъществено през 2020 година “, добавя изпълнителният шеф от гръцка страна Константинос Караянакос.

" Ай Си Джи Би " ще даде безграничен, цялостен, безвъзмезден и директен достъп по електронен път до документите за публичната поръчка от датата на публикуването й. Достъпът до нея ще е вероятен в секцията " Профил на купувача " на компанията.

От смесеното сдружение приветстват всички евентуални претенденти в процедурата и заявяват, че приоритет на компанията е основаването на условия за справедлив, транспарантен и конкурентен избор.

Това е третата поръчка за реализацията на плана, оповестена от " Ай Си Джи Би ".

Търгът за избор на инженер-консултант на градежа против 8.4 млн. евро. следва да бъде обновен, след месеци обсада поради обжалване пред антимонополния орган и Върховния административен съд от винарна и компания за парцели. Съдът обаче към този момент се е произнесъл против двете тъжби.

При поръчката за снабдител на тръбите против 60 млн. евро, в която играят десетима претенденти следва да се реши кои от тях ще бъдат поканени да внесат предложения. Очаква се това да стане ясно до 11 май, разяснява преди дни пред Mediapool Георгиева. Менилят петък изтече срокът, в който участниците могат да внесат спомагателни документи и да отстранят установени от комисията по публичната пръчка нередности и несъответствия.

Заявления за присъединяване подадоха турските " Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш ", " Умран Челик Бору Санайи А.Ш " и " Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш ", които явно са свързани; индийските " Джиндау САУ Лтд " и " Велспун Корп Лимитед ", съветските тръбни фабрики в Загорск и Челябинск,.българската " Топливо-2 ", немската " Залцгитер Манесман Интернешънъл " и гръцката " Коринт Пайпуъркс С.А. ".

Индийската " Джиндау " обаче към този момент е отстранена, тъй като е присъединила в заявката си и ценово предлагането, което е нарушаване на процедурата и няма да бъде поканена да продължи в конкуренцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР