Проектите за инвестиционен разход за Придобиване и поддръжка на основна

...
Проектите за инвестиционен разход за Придобиване и поддръжка на основна
Коментари Харесай

МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител

Проектите за капиталов разход за „ Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “ и за „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ бяха прегледани на съвещание на Съвета по защита. След разискването министърът на защитата Красимир Каракачанов взе решение да започва процедурата за представянето на плановете за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им от Народното събрание. Това оповестиха от военното ведомство.

С това се извърши желанието на управителния състав на Министерството на защитата да се даде ход на модернизационните планове за Сухопътните войски и Военновъздушните сили при започване на април 2018 година, се споделя още в известието на МО.

Една от главните цели на плана за капиталов разход за „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ е реализиране на качества за обезпечаване на въздушния суверенитет на Република България в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО. Проектът планува придобиването на 16 броя самолети на два стадия по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от подписване на контракта.

През първия стадий, който е финансово обезпечен с 1,5 милиарда лв. (без Данък добавена стойност, мита, налози и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България) е планувано да се придобият не по-малко от осем броя бойни самолети. С тези средства се планува придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за образование, образованието на състава, първичната интегрирана логистична поддръжка (за интервал от три години) и въоръжението. Реалните параметри на придобиваните отбранителни артикули по този план ще станат известни след изпращане на запитванията за даване на оферти до избраните страни и приемане на техните отговори.

На основата на коопериране в този план за капиталов разход също се планува създаване на качества от българската промишленост и Военновъздушни сили за логистично обезпечаване на бойните самолети и съоръжение.

За сухопътния план за „ Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “ са планувани 1,22 милиарда лв. за покупката на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, на системи и в допълнение съоръжение.

В известието на МО се четат няколко забавни момента.

Според известието с решението на Съвета по защита и решението на военния министър „ се извърши желанието на управителния състав на Министерството на защитата да се даде ход на модернизационните планове за Сухопътните войски и Военновъздушните сили при започване на април 2018 г.”

В реалност министър Каракачанов неведнъж съобщи, че в границите на април капиталовия план ще бъде импортиран за разискване в Министерски съвет. А в известието от 21 март, когато се подписа рамково съглашение за логистична поддръжка на МиГ-29 даже се четеше следното:

„ Това съглашение не води до анулация или закъснение на процедурата за придобиване на нов вид многоцелеви военен аероплан, подготовката на която е в напреднала фаза и се чака до края на април да бъде импортирана в Народното събрание”.

Остава да се види какво ще се случи до края на април и дали двата плана ще минат през гласоподаване в Министерски съвет и дали ще стигнат до Народното събрание.

Интересен миг е и че се търси доставка до две години след сключването на контракт. Това би се оказала непреодолима спънка за покупка на новопроизведени F-16. Там цикълът на произвеждане и образование е закован на три години и е мъчно да се чакат по-бързи доставки особено за България.

AERO
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР