Проектите на седем читалища от Пазарджишко ще бъдат финансирани от

...
Проектите на седем читалища от Пазарджишко ще бъдат финансирани от
Коментари Харесай

Седем наши читалища с финансиране от Пловдив 2019

Проектите на седем читалища от Пазарджишко ще бъдат финансирани от фондация " Пловдив 2019 ". Одобрените разработки  са от Пазарджик, Белово, Велинград и от селата Карабунар, Бъта, Калугерово и Радилово. В Пловдив са изпратени общо 247 проекта от над 160 читалища. Резултатът от отворената покана е 93 утвърдени плана, идващи от читалища в целия Южен Централен район. 

Всички  участници са показали разнородни планове, които включват голям набор от прояви - от фолклорни спектакли, месения на самун и надпявания, до светлинни съоръжения, влогърски работилници и графити.

Читалището в Радилово ще извърши плана „ И аз ще се науча! ”. В интервала от 20 -24 август ще се проведат работилници за направа на свещи, направа на пана, моделиране с глина, багрене на текстил, направа на сувенири, месене, смилане на жито, пердашене, квасене и сирене на мляко, тъкане на стан. С готовите произведения децата ще се включат с галерия базар по време резиденцията и двата фестивални дни. Целта на плана е да се развие креативният потeнциал на децата, с цел да осмислят свободното си време и основат другарски взаимоотношения.

Проектът на НЧ „ Теофил Бейков 1907 “ - Калугерово е в две културни посоки. Първата част е показване на постановката “Червената или черната ” с присъединяване на Владислав Карамфилов - Въргала. Втората част е с присъединяване на четирима одобрени художници. Те в продължение на 4 седмици ще работят в Калугерово и покрайнината.

Проектът на Лиляна Пенчева - Пазарджик е подаден в партньорство с читалище „ Пробуда 1930 “ село Боримечково, Лесичово. Той цели основаване на мюзикъл посредством креативен работилници с представители на локалната общности и представянето му в концерт.

Образцово НЧ " Будилник " 1898 - гр. Ракитово завоюва журито с " Бодливи ноти " - комедиен театър на база скечове, пародийни музикални осъществявания, танци, ирония. Проектът е отдаден на 120 години от основаване на читалището и 100 години сценичен колектив, плод на обща работа с театралния колектив, естраден състав и танцова групировка. Участниците в колектива са самодейни реализатори от град Ракитово, българи, българомохамедани, армъни, както с дълготраен опит по този начин и млади. 

Сдружение " Младежки действия " гр. Пазарджик ще осъществя плана си  в партньорство с НЧ „ Свети Панталеймон 1909 “ село Паталеница. Той е обвързван с трансформиралата се в културна марка на района. Шекспирова театрална школа „ Петровден “. Целта на сегашния план е привличането на участници за осъществяване на сценографски план. Планирани са креативен ателиета за 2018 и 2019 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР