Проектите могат да се изпълняват до 2024 г.За втори 7-годишен

...
Проектите могат да се изпълняват до 2024 г.За втори 7-годишен
Коментари Харесай

Възможности за финансране от Норвегия и Европейското икономическо пространство

Проектите могат да се извършват до 2024 година
За втори 7-годишен интервал България получава поддръжка от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Размерът на финансирането за 2014 - 2021 година е над 210 млн. евро в предпочитани области като: правораздаване и вътрешни работи, просвета, цивилен общество, енергетика, бизнес развиване, почтени условия на труд, околна среда и климатични промени.

За финансирането на плановете дават отговор главно отраслови министерства и съответните сътрудници от норвежка страна, а осъществяването им може да продължи до 2024 година Новите стратегии надграждат тези от предходния програмен интервал. В стратегиите интензивно вземат участие норвежки сътрудници за трансфер на познания и ноу-хау. Голяма част от финансовата поддръжка е обезпечена на авансово дефинирани планове с контрактувани тематики, обсег, бенефициенти и сътрудници от норвежка страна, както и бюджет. Тези планове в огромната си част се извършват от институционални бенефициенти, само че по всяка стратегия има и средства за процедура/и за асортимент на планове, в това число и такива, ориентирани към неправителствените организации и бизнеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към момента по обособените стратегии са осъществени планове по Фонда за двустранно съдействие за осъществяване на визити и разкриване на сътрудници. Започнали са процедури главно за предефинирани планове в обособените области.

Програма " Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвимите групи " с оператор Министерството на образованието и науката. Бюджетът й е над 41 млн. евро и цели обезпечаване на систематичен метод в локалното развиване и намаляването на бедността посредством интегрирани ограничения в областта на образованието, обезпечаването на претовареност и опазването на здравето.
В момента по програмата е отворена процедура за асортимент на планове " Изграждане на юношески центрове ". Бюджетът й е 8 млн. евро, а срокът - 30.12.2019 г .
Бенефициенти са общини, които са административни центрове на областите в страната, като се изключи Стара Загора, Пловдив, Добрич и Враца, които са съответни бенефициенти по процедура за надграждане на построените юношески центрове през предходния програмен интервал.

Основна цел на процедурата е да се изградят юношески центрове, покриващи високи стандарти за младежка работа, предоставящи сложни услуги за младежите, осигуряващи многообразие на дейностите (вкл. и международни). Бюджетът на всеки обособен план може да бъде от 1.5 млн. до 2 млн. евро. В процедурата няма условие за съфинансиране от страна на претендента.
По програмата предстоят да се разгласят:
- Грантова скица " Създаване на работни места " с общо финансиране от 4 млн. евро за подкрепяне на локалното развиване посредством поддръжка на новаторски подходи за подсилване на икономическите действия и основаване на работни места в целевите области;
- Процедури за асортимент на планове за ранното детско развиване и грижи, ориентирана към съответстващите институции и с бюджет над 6 млн. евро
- Интегрирани планове за възстановяване на достъпа до обучение, претовареност, обществени и здравни грижи и услуги на роми с бюджет от 8 млн. евро.

Програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност " с оператор Министерството на енергетиката и бюджет близо 33 млн. евро поддържа планове за понижаване на въглеродната активност и повишение на сигурността на доставките. Предстоят процедури за асортимент на планове в следните области:
- Ефективно потребление на хидроенергийния капацитет за общини и ВиК сдруженията – 3.5 млн. евро;
- Използването на геотермална сила за отопление и изстудяване с бенефициенти страната и общините – 3.4 млн. евро;
- Проекти за рехабилитация и рационализация на общинска инфраструктура – улично осветяване и възстановяване на енергийната успеваемост – 8.2 млн. евро;
- Подобряване на енергийната успеваемост на обществени здания – 10.7 млн. евро;
- Енергийната успеваемост и оползотворяването на геотермална сила в индустрията за бизнеса – 2.5 млн. евро.

Силвия Тодорова, съветник

Програма " Околна среда и изменение на климата " с оператор Министерството на околната среда и водите разполага с бюджет от над 15 млн. евро. Мерките би трябвало да бъдат ориентирани към възстановяване на екологичното положение на екосистемите и понижаване на неподходящите последствия от замърсяването и други човешки дейности; познание и информация за използване на районни дейности за запазване на Черно море; осъществяване на ограничения и новаторски подходи за намаляване на следствията и адаптиране към осъществяването на климата в общините в България. Предстои да се разгласят предложения за планове в региона на запазване на морски води, кръгова стопанска система и ръководство на ресурсите.

Програма " Културно предприемачество, завещание и съдействие " с оператор Министерството на културата и с общ бюджет от 10 млн. евро поддържа планове, които усъвършенстват изискванията на показване на сбирки на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на обществени, етнически и културни малцинства и групи.
- В момента е отворена процедура за нaбиране на оферти " Подобрен достъп до просвета и изкуства " с бюджет 1 582 353 евро. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за план е 50 хиляди евро, оптималният – 200 хиляди евро, а крайният период за кандидатстване е 3.12.2019 година

Могат да аплайват създатели, заети в региона на културата, бизнесмени, представители на разнообразни малцинствени или етнически групи, младежи, а претенденти - нетърговски организации, обществени или частни, както и неправителствени такава, в това число общини, чиято кардинална активност се реализира в културния или креативния бранш.

Предстоят процедури за асортимент на планове за възстановяване на ръководството и изискванията за показване на богатото културно завещание като част от фондовете на музеи, библиотеки, читалища и други културни институции. Потенциални претенденти са институции и организации, чиято инфраструктура ще бъде подобрявана.

Програма " Правосъдие " с оператор Министерството на правораздаването и бюджет над 35 млн. евро е с фокус възстановяване качеството на корекционните услуги и ограничения за усъвършенствано използване на Европейската правна рамка в българската правосъдна система, повишение потенциала на българските институции в региона на детското правораздаване, домашното принуждение и насилието по сексуален симптом следва да се извършва посредством 9 плана. Предвидена е и дребна грантова скица за 1.5 млн. евро в региона на детското правораздаване и домашното принуждение, учредено на сексуален симптом.

Програма " Вътрешни работи " е с оператор Министерство на вътрешните работи и бюджет над 25 млн. евро и ще се осъществя главно посредством планове повишение потенциала на държавните институции в региона на убежището и миграцията, повишение потенциала на правоохранителните органи за попречване и битка с престъпността и на българските управляващи за битка с корупцията и икономическата престъпност. Процедурите за по-голяма част от предефинираните планове са в ход.

Фонд " Активни жители " е с бюджет над 15 млн. евро и е фокусиран върху даването на поддръжка за подсилване на гражданското общество, активиране на жителите и овластяване на уязвимите групи в следните 6 тематични области:
- Подобряване на демократичната просвета и гражданската осведоменост;
- Подкрепа за правата на човека; Овластяване на уязвими групи;
- Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството сред половете и попречване на насилието на сексуален признак;
- Повишаване ангажираността на жителите за запазване на околната среда и климатичните промени; Подобряване на потенциала и устойчивостта на гражданския бранш, включително на гражданските организации.
Досега са оповестени две схеми: за дребни начинания и стратегически партньорства, при доста висок интерес от страна на Неправителствени организации – възможни бенефициенти. В рамките на схемата за стратегически партньорства от подадените общо 364 плана са утвърдени 64. През идната година следва още веднъж процедура за асортимент на планови оферти на Неправителствени организации в дефинираните посоки.

Програма " Бизнес развиване, нововъведения и МСП " с оператор " Иновация Норвегия " е с бюджет от 28.5 млн. евро. По нея се финансират планове главно на дребни и междинни предприятия за нововъведения в зелена промишленост и поддръжка на технологии, които способстват за възстановяване качеството на живот, като това са нормално планове в областта на опазването на здравето и обществения бранш. В рамките на програмата са оповестени две процедури за асортимент на планове на съществуващи предприятия: Иновации в зелена промишленост с подадени общо 80 плана, надвишаващи няколко пъти планувания по схемата бюджет. В момента процедурата по оценка и договаряне е във финалния си стадий. По втората процедура " Технологии на благосъстоянието " от общо 23 оферти единствено 12 са възможни и сега се правят оценка.

През идната година следва набиране на оферти и от започващи предприятия в двете области и вероятно разкриване на нова процедура за съществуващи предприятия при недоговорен бюджет по двете към този момент завършили схеми.
Потенциалните претенденти би трябвало да имат поради, че с цел да бъдат конкурентни плановете им, би трябвало да се заложи на партньорство с норвежки организации за използване на тяхно ноу-хау и нововъведения и адаптирането им към изискванията на българския пазар. Проектите се създават на британски език и се подават електронно. Търсените резултати са повишение на конкурентоспособността на предприятията и създаването и внедряването на новаторски технологии, стартирането на пазара на новаторски артикули в двете съществени области на поддръжка, възможни действия са за пазаруване на дълготрайни материални и нематериални активи, разноски за труд, командировъчни и други, нужни за осъществяване на плановете. Интензитетът на помощта зависи от от типа дружество и типа предоставяна държавна помощ.

Тепърва ще се осъществят огромна част от плановете, като се отчетат положителните практики и научените уроци от предходния програмен интервал. Предстои да бъдат оповестени и процедури за асортимент на планове с бенефициенти общини, неправителствени организации и предприятия.

* Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР