Проекти за по-добра инфраструктура в българските градове ще получат преференциални

...
Проекти за по-добра инфраструктура в българските градове ще получат преференциални
Коментари Харесай

Преференциални заеми за проекти за по-добра инфраструктура в градовете

Проекти за по-добра инфраструктура в българските градове ще получат преференциални заеми за над 353 милиона лв. по европейската оперативна стратегия " Региони в напредък ". С тези средства разполага Фондът на фондовете, който през днешния ден подписа съглашения с два финансови медиатора, посредством които парите ще доближат до бъдещите си получатели.

Финансовите медиатори са две организации, в които членуват по една банка и няколко фонда. Тяхната задача е да изберат планове в 39 общини, които да получат заеми с по-добри банкови условия. Най-важното условие при избора на медиатори е бил те да прибавят своя спомагателна сума си към първичните 353 милиона и 300 хиляди лв. евросредства.
Светослава Георгиева, изп. шеф на Фонд на фондовете: Това, с което са се заели е най-малко 40% и задачата е средствата да доближат близо 600 милиона лв..
Заемите ще са в размер до 20 милиона лв. на план със период за връщане до 20 години. Гратисният интервал може да стигне до 3 години, а финансовия принос на претендентите ще е най-много 15%. За общински планове с огромна значителност даже няма да се изисква личен принос. От тези условия могат да се възползват освен общини, а и частни компании, както и физически лица. Ако 20 милиона не стигат, може да се кандидатства и за безплатна помощ. Условието е плановете да са публично значими и печеливши, с цел да възвърнат инвестицията.
Петър Андронов - изпълнителен шеф на банка и представител на " Фонд за устойчиви градове ": Колко хора ще могат да се радват на по-добра околна среда, на по-добър превоз, на по-добри зали спортни, на по-добри културни монументи.
Срокът за кандидатстване е 5 години и изтича през 2023 година. За всички, които желаят да предложат планове, Фондът на фондовете ще качи цялата информация на уеб страницата си. Освен това ще открие особено звено за съгласуваност, в чиито офиси жители ще могат да получават препоръки. А там, където няма офиси, насоки ще дава общината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР