Проектът Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските

...
Проектът Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските
Коментари Харесай

Представят проект за лечебната сила на българските билки

Проектът „ Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки “ ще бъде показан в Епископската базилика на Филипопол, съобщи БНР. Той включва галерия, просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на лечебни билкови чайове. Проектът е отдаден на 85-ата годишнина от гибелта на националния врач Иван Раев и е изпълнен от Музея на медицината към Медицинския университет в Пловдив.

До 16 юни в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да прегледат галерия на истински ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея на медицината. Специален акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

Откриването е довечера от 18 часа. Лектори са проф. доктор Георги Томов, който в презентацията си „ Cura Bulgara – забравеното лекарство “ ще опише вълнуващата история на националния врач и неговия чудодеен билков лек, а доцент Бисера Пиличева и доцент Нико Бенбасат ще срещнат аудиторията с разнообразни технологии за извличане на лечебни вещества от билки и техния лечебен резултат.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика университетският хор за национални песни „ Веселие “ и фолклорният танцов състав „ Медик “ ще изпълнят национални песни и танци за билки и цветя. Преподаватели и студенти от Фармацевтичния факултет ще приготвят разнообразни типове чай, които аудиторията ще може да дегустира.

Проектът е финансиран с поддръжката на Община Пловдив в границите на „ Есенен салон на изкуствата “ и има за цел да разпространява националната медицина, която е част от нематериалното културно завещание на Пловдив и района, като обогати актуалното общество със забравените национални лечебни обичаи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР