Проектът за реставрация и консервация на моста на Кольо Фичето

...
Проектът за реставрация и консервация на моста на Кольо Фичето
Коментари Харесай

Кметът на Бяла: Никой няма да осакати моста на Кольо Фичето над Янтра

" Проектът за реституция и консервация на моста на Кольо Фичето не един път влиза в Министерството на културата за координиране. И в двете мнения министерството споделя, че с изключение на реституция и консервация на моста, е възможно тази зона 3, която е била реставрирана през 1922- 1923 година, да се възвърне по първоизточника, без да се прави преповтаряне на каменни зидарии и сводове. Допуска се краткотрайна интерпретация във връзка с материали и образ на самия мост. Със сигурност ще стане хубав и ще бъде привлекателна точка, която ще стане нов туристически център за региона и освен ", акцентира Тотева.

Работата по плана за избавяне на моста на Кольо Фичето стартира преди пет години . Първо са прегледани четири разновидността, по-късно определеният е координиран с екоинспекцията, престоява към 8 месеца в Националния институт за недвижимо културно завещание, получава утвърждение, стартират публични поръчки за планиране, реституция и строителство, ново утвърждение от НИНКН на към този момент работния план и по този начин минават две години. Някои от поръчките са обжалвани, една се повтаря и тъкмо да стартира работата на строителите, Русия атакува Украйна и унищожи завода " Азовстал ", от който трябваше да бъде доставена арматурата.

На 11 януари през тази мека зима строителството стартира. Всички се надяват следващата година напролет да е подготвен както белокаменният мост, по този начин и туристическият център с дребен музей на Колю Фичето, панорамен ресторант, магазинче за сувенири и необятен паркинг. Амбицията на кмета Славов е да бъде инсталирана и система за 3D мапинг шоу.

" Това е нашият мост и никой няма да си разреши да го осакати, да го скапе, а единствено да го съхраним за поколенията. Ако не го укрепим в този момент, с това европейско финансиране, този мост е пред разрушение ", безапелационен е кметът на Бяла.

Бèленският мост е сводов мост, ситуиран над река Янтра на 1 км от град Бяла, на пътя сред Плевен и Русе. Построен от българския занаятчия Никола Фичев (Колю Фичето), той е една от най-забележителните му произведения и същински шедьовър на възрожденската българска архитектура.

Мостът е издигнат по заповед на Мидхат паша. Той се допитва до полския инженер Людмил Рола, който е на работа при него, за какъв брой време и против каква сума може да построи моста. Отговорът на Рола е: за 3 000 000 гроша и 4 години. Френски инженери оферират да построят моста за 2 милиона гроша. Самоукият български занаятчия Колю Фичето декларира: " Паша ефенди, в случай че моста на Бяла не построя по теркя си за 700 000 гроша, вземи ми главата! ". Залагайки достойнството и живота си, той съблюдава обещанието си и построява моста от дялан камък от варовик и хоросан за 2 години с труда и дейното присъединяване на локалното население. Работата по него стартира през 1865 година и приключва през 1867 година За Колю Фичето Феликс Каниц споделя: " И тоя непретенциозен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа сграда на Балканския полуостров отвън Цариград. "

Мостът е изработен от издялан камък от локален варовик и варов хоросан. Построен е благодарение на ковачи от Габрово, каменари и дърводелци от Трявна и Дряново, и доброволци от Бяла. Мостът е дълъг 276 m и е необятен 9 m. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Има 14 свода с отвор 12 m. В средата му се издига мраморна плоча с надпис на арабски език. Майсторът подхожда с извънредно нововъведение за времето си, като украсява носещите стълбове и сводовете със символни статуи и релефни изображения на животни. Сред тях се разграничават тези на: лъв, русалка, грифон, лебед. Преди това сходни детайли са поставяни единствено върху фасади на здания. Мостът е освен здрав и благонадежден, той е същинско произведение на изкуството.

През 1897 година по време на проучвателни разкопки в структурата идва наводняване и унищожава осем свода в междинната част на моста (около 130 м). През 1922-23 година мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, само че първичният образ е изменен.

Мостът е непокътнат като монумент на строителното изкуство. Използва се единствено като пешеходен. Южно от него е издигнат актуален мост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР