Проектът за национална стратегия за биоразнообразие с цели, които трябва

...
Проектът за национална стратегия за биоразнообразие с цели, които трябва
Коментари Харесай

Започват обществените консултации по националната стратегия за биоразнообразие до 2050 г.

Проектът за национална тактика за биоразнообразие с цели, които би трябвало да бъдат реализирани до 2050 година, е оповестен на страницата за. Целите би трябвало да преведат в проект на национално равнище тактиката на Европейския съюз за бранша, която планува увеличение на строго предпазените естествени зони и доста понижаване на човешката интервенция в старите гори до 2030 година

Като съществени закани, които подлежат на ръководство, документът разпознава понижаване, утежняване и фрагментиране на предпазените местообитания поради смяна на използването на земите, в това число урбанизация, окрупняване на аграрни стопанства и интензивно земеделие, замърсяване на всички компонентни на околната среда и несъразмерен улов и бракониерство и други. На шест страници (от 23 до 29) планът изброява и " Неподлежащи на ръководство фактори и закани ", измежду които биологични фактори, междувидова конкуренция и инвазивни типове, социално-икономически фактори като интензивно земеделие, както и климатичните промени.

Конкретните цели, които планът предлага, са 12, по които публичното разискване събира отзиви: Към всяка от тези цели в обособен народен План за деяние България би трябвало да дефинира и съответни действия с времева рамка и знаци.

Пропуски в работата на институциите

Идентифицирани са пропуски в работата на институциите във връзка с създаване на мрежата от европейски предпазени зони " Натура 2000 ", като се отбелязва, че те не са свързани с неналичието на средства, защото такива са отделени от бюджета на Европейски Съюз. Първият вид са пропуските в хармонизирането на националното законодателство и ненапълно транспониране на условия от Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и от Директива 2009/147/ЕО за запазване на дивите птици, както и закъснение на оповестяването със заповеди на 211 предпазени зони от общо 341 утвърдени предпазени зони в България, което основава риск от увреждане или заличаване на местообитания или типове, лимитира се и опцията за приемане на компенсаторни/инвестиционни заплащания за пропуснати изгоди и осъществени разноски.

Втори вид пропуски са маркирани в региона на организацията за ръководство на мрежата " Натура 2000 " поради слаба съгласуваност сред участващите органи, липса на задоволително надеждна научна информация, която да дава опция за справедлива оценка за резултатите от осъществяването на плануваните ограничения и транспарантно отчитане на обществените разноски и резултата от тях и към момента неизградена системата за мониторинг и надзор, липса на проекти за ръководство на зоните и други.

За справяне с тези закани се заявява желание " плануваните средства за финансова поддръжка на междусекторните политики да се изразходват дейно и да способстват за измеримо възстановяване на природозащитното положение на биологичното многообразие на национално равнище. Това е обвързвано с смяна на изискванията за финансова поддръжка, които би трябвало да са насочени към заплащане за реализиран резултат, което последователно да размени сегашните финансови подпомагания и дотации.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР