Проектът за Канал Истанбул, изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно

...
Проектът за Канал Истанбул, изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно
Коментари Харесай

Ердоган настоя, че ще реализира Канал Истанбул на инат

Проектът за " Канал Истанбул ", неестествен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова полемика в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, написа турският щемпел през днешния ден.

Вестниците " Карар " и " Сьозджу " поместват през днешния ден реакцията на кмета Имамоглу след изказването на Ердоган, че планът ще бъде сбъднат " напук ". Турският президент съобщи това по време на конгреса в Истанбул на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, припомня в. " Хюриет ".

Ердоган уточни, че през последните 18 години, в които на власт е ПСР, в планове в Истанбул са осъществени вложения на стойност 275 квадрилиона лири в остарели пари /преди деноминацията от 2005 година, когато е въведена новата турска лира, равняваща се на 1 милион остарели, бел. ред./.

" Сега не им харесва /проектът за неестествен канал/, пробват се да го спънат, а всички механически работи по плана за Канал Истанбул са приключени. Въпреки тях ще създадем Канал Истанбул. На дебелоглав ще го създадем ", съобщи Ердоган.

" Става ли с дебелоглав ", пита в заглавие в. " Карар " и цитира отговора на кмета на града. " С Истанбул не се работи напук. Услуга, направена напук, не може да е от изгода за народа ", съобщи Имамоглу.

Спорът за грандиозния план, който Ердоган дефинира като собствен " идеал ", още веднъж влезе в дневния ред след дълго време, отбелязва изданието. " Или Канал, или Истанбул ", отвърна кметът на града. Експерти, представени от изданието акцентират, че главен аршин за плана би следвало да бъде науката. Според тях в случай че не се работи в рационални измерения и не се взимат под внимание предизвестията, всички ще платят цената.

В подтекста на разногласието Имамоглу подсети на турския президент датата " 23 юни ", т.е. на повторените локални избори в Истанбул през 2019 година, които още веднъж бяха извоювани от претендента на опозицията Екрем Имамоглу. " Истанбул е по-голям от един ", сподели той, перифразирайки постоянно употребяваната фраза от Ердоган, че " светът е по-голям от пет " /т.е. от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на ООН/.

Според " Карар " нарастват възраженията против плана както от страна на опозицията, по този начин и от страна на експертите. Турският съвет за научни и механически проучвания /ТЮБИТАК/ съобщи, че отчетът за въздействието върху околната среда на Канал Истанбул стои " надалеч от науката ", а реализирането на плана ще унищожи екосистемата в региона. Съюзът на камарите на инженерите на Турция пък предизвести, че планът ще унищожи най-значимия водоизточник на Истанбул - язовира Сазлъдере.

По тематиката през днешния ден написа и опозиционният в. " Сьозджу ".

" На тези, които споделят, че безусловно ще работят напук, аз давам отговор: " Истанбул е тук ". Но дано не се не помни. Истанбул е потвърдил едно нещо. Истанбул е по-голям от един ", цитира вестникът думите на Имамоглу.

Проектът за " Канал Истанбул " на стойност 75 милиарда лири е един от така наречен " щури планове ", стартирани от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той планува построяването на неестествен канал през мегаполиса, дълъг 43 километра и необятен 400 метра. Целта му е да бъде омекотен трафикът през натоварения проток Босфор, само че съгласно критиците построяването му ще навреди на околната среда и е прекомерно скъпо начинание в миг на стопански компликации, в това число и поради пандемията от ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР