Проектът за изграждането на газопровода Южен поток по дъното на

...
Проектът за изграждането на газопровода Южен поток по дъното на
Коментари Харесай

Защо бе спрян Южен поток и възможен ли е днес

Проектът за построяването на газопровода " Южен поток " по дъното на Черно море от съветския град Анапа до българския Варна със сухопътно отклонение през Сърбия и Унгария до Австрия бе преустановен на 1 декември 2014 година от съветския президент Владимир Путин. От Анкара той изясни, че в подмяна ще бъде издигнат " Турски поток ".

Като причина за отхвърли на Москва и съветския газов колос " Газпром " от плана за 900-километровия газопровод с четири тръби, всяка от които с годишен потенциал от 15.75 милиарда куб. м, Путин уточни неналичието на единодушие от основния сътрудник България. Тогава той упрекна Европейски Съюз в непреклонност и отвращение да си сътрудничи с Москва и даже заплаши, че газовите потоци към Европа може да бъдат понижени и пренасочени към Азия. Това обаче освен не се случи, само че и " Газпром " сега прави всичко допустимо да осъществя разширението на газопровода " Северен поток " по дъното на Балтийско море, макар съпротивата на Украйна, Полша и част от прибалтийските страни, неодобрението на Брюксел и натиска на Съединени американски щати.

България бе посочена от Путин като причина за неуспеха на плана, само че действително той беше жертван поради несъразмерното му оскъпяване, а и поради пречките, които му създаваше Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, изискващ " Газпром " да допусне до тръбата и други транзитьори, а не да резервира потенциала единствено за себе си. Това повлия позициите на други основни участници в компанията за реализацията на трасето. Италия, която имаше дял в интернационалната компания " Южен поток Транспорт ", да вземем за пример отхвърли да влага спомагателни средства в газопровода.

България, макар голямото предпочитание на няколко държавни управления да осъществят плана, бе принудена да замрази работата по него на своя територия поради проблемите точно с европейското законодателство.

През лятото на 2014 година държавното управление на Пламен Орешарски реши да спре работата по плана след почналата при започване на юни наказателна процедура против страната ни поради състезанието за строител на газопровода на българска територия. Съмненията на Брюксел бяха, че с избора на българо-руски консорциума от компании, доближени до Кремъл и българската власт и по-специално до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, са нарушени европравилата на конкуренцията и на публичните поръчки.

Отделно Европейската комисия смяташе, че газопроводът не може да бъде осъществен на българската територия в изискванията на цялостен монопол при използването на тръбата от " Газпром ".

Така беше комплициран завършек на осемгодишната сага по " Южен поток ". Заменилият го " Турски поток " трябваше също да е от четири тръби с по 15.75 милиарда куб. м годишен потенциал, само че след поредност договаряния сред Москва и Анкара бе решено да е от две тръби – едната за турския пазар, другата би трябвало да стига до Западна Европа. Първоначално бе оповестено, че това ще става през Гърция, само че България реши да ухажва " Газпром " като снабдител за планувания от премиера Бойко Борисов газоразпределителен център край Варна.

В края на април от " Газпром " оповестиха, че към този момент е издигната първата тръба http://www.mediapool.bg/postroena-e-parvata-traba-na-turski-potok-news278551.html на " Турски поток " до турското крайбрежие, а втората е отчасти е издигната.

Според български газови специалисти това значи, че действително не е допустимо към този момент втората тръба непосредствено до стига до Варна, с цел да зарежда подготвяния хъб там хъб " Балкан ".

Самият Бойко Борисов нееднократно е коментирал, че допустимо втората тръба да зарежда хъба през турско-българската граница и договарянията са този център да доставя Сърбия. За задачата се строи 20-километров лупинг на настоящия директен газопровод сред двете страни, който трансформира тръбата в реверсивна и по нея ще може да се внася газ от южната ни съседка. При ревизия на работата по оборудването Борисов разгласи, че " 15.7- 16 милиарда куб. м. газ ще могат да идват и от Турция и за Турция ". Преди това пък при сключване на съглашение за съдействие сред " Булгартрансгаз " и " Газпром " той сподели, че си пълним газовата кошница за " Турски поток " до Варна.

За да получи България нова тръба от Русия – без значение дали по дъното на Черно море, което едва ли ще стане, или сухопътното трасе на " Турски поток " ще стига до Варна, бъдещият газопровод би трябвало да дава отговор на условията на Евросъюза и до него достъп да имат и други търговци на газ с изключение на " Газпром ".

Единственият вид в реализацията на нов съветски газов план на българска територия е приемането на изключение от разпоредбите на Европейски Съюз, обещано от Европейската комисия за избран интервал от време, обявиха малко преди края на " Южен поток " от Брюксел. Тогава обаче " Газпром " не желаеше да внесе искане за така наречен дерогация, а искаше това да стори България, само че управляващите у нас избраха да пасуват.

Реално това е допустимо, защото Брюксел позволи през 2015 година на Транадриатическия газопровод изключение от Третия енергиен пакет.

Руската компания " Газпром " обаче като цяло има неприятен опит с изключенията на газопроводите й от европейските правила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР