Проектът Турски поток излиза извън българо-руските отношения. Тук става дума

...
Проектът Турски поток излиза извън българо-руските отношения. Тук става дума
Коментари Харесай

Руският посланик очаква България да завърши "Турски поток" навреме

Проектът " Турски поток " излиза отвън българо-руските връзки. Тук става дума за един план, целящ
значително да укрепи енергийната сигурност на цяла Европа. Това споделя в изявление пред " 24 часа " посланикът на Русия Анатолий Макаров, откакто преди седмица президентът на Русия Владимир Путин подлага на критика България, че съзнателно бави плана.

Макаров споделя, че в действителност България е забавила плана още преди началото му, само че министър председателят Борисов му обяснил, че причина за това е потребността от прецизно съблюдаване на българското законодателство. Двамата разговаряха в Министерския съвет след изявлението на Путин. Още за срещата им четете тук.

Посланикът напомня, че първата фаза, даваща опция за начало на газов пренос в Сърбия, би трябвало да стартира към края на май 2020 година, а целият план би трябвало да е подготвен през май 2021 година " Ние доста деликатно следим процеса на реализирането му и откровено се надяваме на неговото наред завършване ", заключава той. Посочва, че е напълно уместно на българска територия планът да се назовава " Балкански поток " - име, което наложи министър председателят Бойко Борисов.

На въпрос по какъв начин Русия гледа на опцията България да достави турбина за АЕЦ " Белене " от американската компания " Дженерал Електрик " Макаров изяснява, че " Росатом " има богат опит в взаимната
работа с задгранични сътрудници, включително и с американската " Дженерал Електрик ".

" Ще кажа искрено, че изразяваната нееднократно от министър-председателя ви концепция за това, че Черно море би трябвало да остане зона на мир, търговия и туризъм, е доста по-близо до съветските позиции по този въпрос ". Така Макаров дава отговор на запитване по какъв начин страната му гледа на концепцията във Варна да се сътвори координационен център на НАТО.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР