Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации,

...
Проектът ще продължи една година КНСБ, заедно с партньорски асоциации,
Коментари Харесай

КНСБ ще бори сенчестата икономика в четири сектора

Проектът ще продължи една година

КНСБ, дружно с партньорски асоциации, започва нов план за битка със сивата стопанска система в четири бранша - ремонт и поддръжка на моторни транспортни средства, строителство, селско стопанство и лека индустрия. Това разгласи президентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на конференция тематика " Заплашва ли човешки животи сивата стопанска система в България? ".

Проектът ще продължи една година и се споделя " Активно гражданско присъединяване за предварителна защита и ограничение на недекларираната претовареност в България ", изясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.

По думите й следва да се направи проучване за това каква е обстановката сега в тези четири бранша, каква част е сивият бранш и недекларираната претовареност, като на база данните ще се направи картографиране по райони. След проучването ще се организира национална акция в интервала май - септември месец в цялата страна.

" Ще се създаде още и интерактивна платформа за подаване на сигнали за злоупотреби, само че и за положителни практики, с цел да се види къде са светли секторите. Накрая ще бъдат препоръчани пакет от ограничения против сивата стопанска система, които ще включват и законодателни промени ", добави още Алексиева.

Според данни от МВФ за 2017 година България е от страните със съществено наличие на сивата стопанска система, тя варира сред 19,2 и 29,6 %. Пламен Димитров означи, че в европейски проект към момента липсва огромно изследване на неофициалната стопанска система по единна изследователска методология.

" Сивата стопанска система ни убива, принуждава ни да работим на по-ниски цени, а това води и до редица нарушавания ", съобщи ръководителят на браншовата камара на автосервизите инженер Емил Германов. Той открои извънредно остарелия авто парк, най-стария в Европа. По публични данни броят на записаните коли при започване на 2017 година е над 4 млн., от които на възраст над 10 години са 3.5 милиона. Над 1.5 милиона коли са на възраст над 20 години, регистрира инж. Германов.

При приблизително годишно регистрирани към 310 000 автомобила към 35-36 000 са нови коли, а останалите са втора ръка.

Друга последица от автомобилния парк е, че сме преди всичко по смъртност от произшествия, уточни Германов и добави, че в България няма правилник за осъществяване на сервизна активност.

В полулегални и незаконни сервизи не съблюдават условията на производителите за техническото обслужване и не носят отговорност за качеството на работната действия, предизвести той.

Инж. Германов упорства за обществен указател на осъществените поправки и носене на отговорност за осъществените поправки.

Според Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия, когато приказваме за превоз, за инфраструктура неизбежно стигаме до въпроса " Защо България е преди всичко по смъртност на пътя? " И в случай че имаме сив бранш, който е обвързван с недекларирането на приходи, това въздейства директно върху индивида, който не е обезпечен. Но когато приказваме за авто отрасъл,обучение, пътища, тогава в действителност излиза мотото, че сивото убива. Една от огромните произшествия на автомагистрала " Тракия " преди години с рейс – когато се направи експертиза на спирачната система, се оказа че този рейс не е минал механически обзор, по-късно се оказа че в спирачната система, която беше и повода за злополуката, имаше връзвания с тел и всякакви стотинки. Ето това е проявлението на мотото че сивото убива. Когато на 200 метра от тази постройка потеглят противозаконни маршрутки до Перник, които возят без никаква лицензна активност, без никаква поддръжка – ето по тази причина сивото убива.

Да, сивото убива, само че при нас е още по-страшно, съобщи Красимир Георгиев, ръководител на асоциацията на за подготовка на автомобилистите в България. Защото сивото убива мисълта на бъдещите водачи, които сядат зад кормилото, без да са способни да мислят, и се случва тъкмо това, на което сме свидетели- първо място по брой починали, големи материални и нематериални загуби, тъй като никой не се е замислял какъв брой са инвалидизираните лица след ПТП-та, какъв голям финансов и човешки запас е зает от страната по отношение на тези лица. Без да изисквам за безспорна акуратност, процентът на сивия бранш на нашия отрасъл е към 80-90 %. Броят на разрешителните в България е сред 950 и 1000, тук сме преди всичко освен в Европа. Широк, публикуван прийом за сив бранш е по този начин нареченото арендаторство в образованието. Един има позволение, напълно различен става обучител. По неофициални данни 50 милиона лв. годишно са загубите за страната от за подготовка на претенденти за водачи.

Зам.-председателят на Асоциацията на българските автогазови сервизи Георги Илиев съобщи, че взаимно всички организации, които имаме интерес в автомобилния бранш се обединихме към законопроекта за регламентиране на активността на автосервизите и се надяваме той да бъде сполучлив. Много значим акцент съгласно нас е гаранцията. Никой в България не си задава въпрос кой дава гаранция на осъществения ремонт. Когато сервиза е регламентиран, той би трябвало да даде гаранция на клиента, което значи успокоение. Оттам нататък той ще търси гаранция от доставчиците на аварийни елементи. Давам образец от нашия отрасъл какво постигнахме победа – единствено в техническите пунктове, където има най-малко двама инженери с тапия за мотори с вътрешно горене да правят инспекция на газови и метанови уредби.

Множество нарушавания на трудовите правни отношения, при сигурността на работа и изплащането на хонорари имало и в бранша на строителството. По данни на ръководителят на Федерация на самостоятелните синдикати на строителите към КНСБ Цветелина Иванова През интервала януари-септември 2018 година ИА ГИТ е направила 4140 бр. инспекции на строителни обекти, в резултат на което са открити 19 850 нарушавания. Не липсват и нарушавания при осъществяването на трудовите правоотношения- започващи с съществуването на труд без подписан писмен трудов контракт и липса на някои наложителни клаузи в подписаните трудовите контракти, и разпростиращи се до неизплащане на спомагателни хонорари за добит стаж, неизплащане на по-висока ставка при полагане на труд в празнични дни/извънреден труд, закъснение изплащането на възнагражденията.

Част от тези проблеми са съществени и за леката индустрия, в частност текстилната. Наблюдават съществени разлики в разбиранията на работодателите и служащите по повод спазването на трудовото законодателство (работодателите рапортуват дребен брой нарушавания, а служащите споделят за доста по-висок дял). Други проблеми, присъщи за бранша са: работа без трудов контракт, даване на длъжностна характерност при назначение, регулярност на изплащането на трудовите хонорари, регулярност на внасянето на осигурителни вноски, изясни Цветелина Милчелиева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати в леката индустрия.

Според анонимна анкета на Федерацията на назависимите федерации от земеделието, извършена в няколко области от страната, недекларираната претовареност при земеделието е 80 %. Тези данни приказват за сериозните проблеми, пред които към момента е изправен секторът, макар подхванатите през годините дейности за неговото регулиране- в това число въвеждането на трудовия контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа през 2015 г.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР