Проектът на Министерството на туризма за създаване на 7 балнео-

...
Проектът на Министерството на туризма за създаване на 7 балнео-
Коментари Харесай

Ангелкова: Проектът за СПА дестинации е начин базата по Черноморието да се ползва в четири сезона

Проектът на Министерството на туризма за основаване на 7 балнео- и СПА дестинации в страната, в това число и Черноморска, е част от тактиката за одобряване на България като целогодишна дестинация.

Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва на третата среща от поредицата дискусии  за балнео- и СПА дестинациите, оповестиха от пресслужбата на ведомството.

„ Инициативата се осъществя взаимно с сектора и локалната власт и е извънредно значима за Черноморието, тъй като ще помогне хотелската база тук да се употребява през четирите сезона “, изясни Ангелкова.

Тя благодари на междуведомствената работна група по плана, която проучва постъпилите от общините оферти по него, и за поддръжката на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

„ Целта бе да създадем база за полемики с бизнеса, с цел да надградим към този момент основаното и осигурим повсеместен първокласен артикул “, акцентира министър Ангелкова.

СПА дестинациите ще бъдат рекламирани на всички огромни конгреси с присъединяване на министерството и в интернет платформата I love Bulgaria. Ведомството работи и по план, който изследва настоящите настройки в търсенето на туристическите артикули.

Германските туристи да вземем за пример свързват България на първо място с плажовете и отмора на море, а балнео- и СПА услугите заемат 5-о място в желанията им.

„ Това значи, че трябва да развиваме този тип туризъм и да засилим търсенето му “, сподели министър Ангелкова.

Тя означи информацията, получена от туроператора  „ Томас Кук “, че България е все по-предпочитана като дестинация и растежът на туристите му е близо 30% по отношение на предходната година.

Министър Ангелкова обърна внимание и върху връзката сред плана за дестинациите и здравния туризъм. Сътрудничим си с Министерството на здравеопазването, което работи по транспонирането на Директивата за трансгранично лекуване на пациенти. Надявам се, откакто сложихме фокус върху здравния туризъм с извършената през предходната година в София първа интернационална конференция по тези въпроси, в този момент още веднъж да ги обсъдим на второто й издание през октомври, сподели министърът. Тя напомни, че България е извънредно богата на минерални извори и заема второ място след Исландия по ресурси.

Чрез СПА  дестинациите министерството подкрепя напъните на общините и туроператорите. Целта е това, което към този момент е основано като артикул, да бъде рекламирано още по-фокусирано и да притегля вниманието, в това число с огромния капацитет на Черноморието.

За да разтеглим крилата на дейните сезони и да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация, ние заложихме на три концепции, добави министърът. Едната е обвързвана с създадените 8 културно-исторически дестинации, които действат и усилиха съществено прираста на туристи. Другият план, с който СПА дестинациите могат да се комбинират, е за 12-те винено-кулинарни.

В срещата за СПА дестинациите във Варна участваха регионалните шефове на Варна Стоян Пасев и на Добрич Красимир Кирилов, зам. регионалният шеф на Бургас Владимир Крумов, кметове от всички черноморски общини, бизнесмени, туристически организации и други Министър Ангелкова благодари на кмета на Варна Иван Портних за ангажираността да се развиват туристически артикули от високо качество и посочи, че градът и районът напълно покриват визията за дестинация за 4 сезона.

В отговор на въпроси от медиите министър Ангелкова уточни, че инспекциите по морето не престават доста интензивно. Правят се приблизително по две инспекции на плажовете за съблюдаване на съотношението сред свободна и платена зона, в това число и посредством замервания на геодезисти.

При сигнали, че свободната зона не дава отговор на условията, се прави и спомагателна ревизия. Проверката на Златни пясъци  сподели, че свободната зона е 52%, т.е. повече от регламентираната. За свободната зона на плаж „ Несебър-юг “ също е изработен мониторинг и там условията са спазени.

Ще създадем още един мониторинг, сподели министър Ангелкова и увери, че  не престават инспекции и по хотелите, с цел да се следи по какъв начин се извършват условията на Закона за туризма за сходството сред категорията им и качеството и размера на предлаганите услуги.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР