Проектът на Христо Явашев-Кристо за опаковането на Триумфалната арка в

...
Проектът на Христо Явашев-Кристо за опаковането на Триумфалната арка в
Коментари Харесай

Проектът на Христо Явашев за опаковането на Триумфалната арка вече се реализира

Проектът на Христо Явашев-Кристо за пакетирането на Триумфалната арка в Париж към този момент стартира да се осъществя. Инсталацията ще бъде открита на 18 септември и ще може да бъде забелязана до 3 октомври.

Как Франция приема бъдещата артистична смяна на националния си знак?

" Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва с вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане чувствена. " Това са думи на световноизвестния Кристо Явашев. Година след гибелта му, 3 екипа към този момент непрекъснато работят за пакетирането на Арката. 25 хиляди квадратни метра плат и 3-километрово въже ще обгръщат френския знак.

Първоначалната концепция на Кристо за пакетирането на Триумфалната арка съществува от 1961 година. Монументалната апаратура трябваше да бъде осъществена през септември предходната година, само че беше анулирана, поради Коронавирус рецесията. Така, 60 години откакто се появява на бял свят, фантазията на Кристо за Париж стартира да става действителност.

Едно от най-чаканите международни културни събития след епидемията обаче провокира разнопосочни реакции.

„ Кристо към този момент е опаковал Пон ньоф тук, както и доста други забележителности. Не ме шокира, в противен случай, мисля, че това е хубав план и ще провокира огромен интерес “, сподели Матиас, гражданин на Париж.

„ Не виждам какъв е смисълът. Защо би трябвало да го опаковат, по-добре е да си го оставят по този начин “, споделя белгийският екскурзиант Тео.

„ Интересно е, че Франция дава такава опция за изява за задгранични актьори. Но Триумфалната арка е френски знак и ще бъде голяма изненада за туристите да я видят опакована “, разяснява френската туристка
Лилиан.

Арката е и остава изцяло налична за туристи през целия интервал на инсталацията. Проектът коства към 14 милиона евро, финансирани само от продажбата на творби на Кристо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР