Проектът на австралийския минен гигант Рио Тинто за добив на

...
Проектът на австралийския минен гигант Рио Тинто за добив на
Коментари Харесай

Сърбия е спряла всички проучвания за литий

Проектът на австралийския минен колос " Рио Тинто " за рандеман на литий в долината Ядар, покрай Лозница в Западна Сърбия, е спрян, като не е получил позволение за употреба, съобщи сръбският министър председател Ана Бърнабич, представена от " Екзит Нюз " и БГНЕС в сряда.

Тя съобщи пред кореспонденти, че е спрян освен този план, само че и всички останали действия в Сърбия, свързани с изследването на запасите от литий.

Намерението за употреба на литиевото находище провокира всеобщи митинги в цяла Сърбия от страна на жители и екологични организации, които упорстват да се оповестят всички покупко-продажби, подписани с " Рио Тинто ", и да се анулира държавното разпореждане за организационен проект за плана на компанията.

Бърнабич съобщи, че кабинетът не е подписал никакъв контракт с " Рио Тинто ", като се изключи че е одобрил организационен проект със особено предопределение, който е бил нужен на компанията, с цел да знае обсегът на изследването на въздействието на плана върху околната среда. Тя съобщи, че държавното управление ще се бори с компанията, в случай че тя изиска обезщетение.

В известие от 18 януари корпорацията " Рио Тинто " съобщи, че е изместила графика за плана " Ядар " поради закъснение на утвържденията.

" Въз основа на актуалните оценки и при изискване, че бъдат получени всички съответни утвърждения и позволения, първото произвеждане за продажба не се чака преди 2027 година ", се споделя в известието, като се прибавя, че първичният график е бил 2026 година

Компанията също по този начин съобщи, че остава ангажирана с създаването на плана и че ще би трябвало да изслуша и почете позициите на всички заинтригувани страни. Декларира също, че ще продължи да работи с общността и да изяснява всички въпроси, свързани с евентуалното влияние на плана върху околната среда.

Протестите провокират главоболия на ръководещата в Сърбия коалиция преди парламентарните избори на 3 април. През декември стачкуващи на няколко пъти блокираха автомагистрала в Белград, контролно-пропускателен пункт на босненската граница, както и пътища край градовете Чачак и Шабац и издигнаха лозунги " Спрете вложителите, спасете природата ". Миналата седмица Бърнабич сподели, че решението дали да бъде разрешено реализирането на плана ще бъде взето след изборите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР