Проектът Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“

...
Проектът Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“
Коментари Харесай

Още един проект на Регионалния исторически музей в Бургас е одобрен от Министерство на културата

Проектът „ Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас “ беше утвърден за цялостно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ ДЕЙНОСТИ Пожарна охрана ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ “. Водеща цел на този план е да бъде публикуван азбучник, в който да се показа по-голямата част от иконната сбирка на РИМ-Бургас, формирана от произведения със забележителни качества и забавна орис. Заснемането, публикуването и атрибутирането на живописните реликви би предоставило опция за обогатяване на насъбраното досега знание за тях и би дало ход на многопластово интердисциплинарно проучване.  

Иконите са измежду най-значимите културни полезности във фонда на Регионалния исторически музей-Бургас. Повечето от тях са добити вследствие на сполучливи акции срещу противозаконния трафик на културни полезности в интервала (1995-1998 г.), откакто са непозволено отнети от разнообразни храмове. РИМ-Бургас е един от дребното, които като част от своята задача за запазване, изследване и разпространение на културно-историческото завещание, съумява да поддържа иконната си сбирка в положително положение, да провежда дарителски акции, подкрепящи напъните му да реставрира реликвите. Провежда теренни изследвания и предизвиква научните проучвания в търсене на произхода на иконите и техните създатели, принадлежността им към художествени школи и впрочем.  
 Бургаски възпитаници влизат в ролята на краеведи Бургаски възпитаници влизат в ролята на краеведи
От през днешния ден стартира двуседмичното лятно учебно заведение по краезнание, което се провежда по общинската стратегия „ Моят град Бургас “ от...

Стремежът да се разпространяват достолепията и значимостта на българското културно завещание, да се вникне в неговата същина и обръщение, е неразделна част от задачите на описания план.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР