Проектът да сателитен интернет Starlink предизвика сериозни опасения в Русия(снимка:

...
Проектът да сателитен интернет Starlink предизвика сериозни опасения в Русия(снимка:
Коментари Харесай

Русия готви забрана за сателитния интернет на Илон Мъск


Проектът да сателитен интернет Starlink провокира съществени опасения в Русия
(снимка: Starlink)

Илон Мъск и неговата компания SpaceX развиват интензивно плана за сателитен интернет с световен обсег Starlink. Но до момента в който в общественото пространство се натъртва на изгодите от сходно начинание, някои държавни управления се притесняват за националната сигурност. И това не е изненадващо на фона на комплицираната геополитическа конюнктура.

Желанието на Илон Мъск да обезпечи достъп до интернет за всички по света се пояснява от съветските депутати като рисково за страната. Използването на услугите на планове като Starlink и OneWeb може да бъде наказуемо, излиза наяве от полемики в Държавната дума – към този момент има законодателно предложение потребителите на такива услуги да бъдат глобявани.
още по тематиката
Достъпът до интернет посредством спътниците Starlink може да бъде неразрешен в Русия, разясняват медиите в страната. Според локалните законодатели, планът на SpaceX разрешава потребление на световната мрежа без надзор от съветските правоприлагащи организации, което е неприемливо.

Съгласно създателите на законопроекта, целият интернет трафик би трябвало да минава през станцията на съветски телекомуникационен оператор, който се намира на територията на страната, до момента в който Starlink и други сходни системи разрешават трафикът да се предава непосредствено през спътник, заобикаляйки съветските оператори.

Според депутатите, сходен метод за достъп до интернет е опасност за националната сигурност на Русия и ще пречи на работата на системата за оперативно-издирвателни ограничения (СОРМ), която се употребява за надзор на интернет и мобилните консуматори. Законодателите оферират потреблението на и други снабдители на сходни услуги да се глоби с санкции в размер от 10 до 30 хиляди рубли за длъжностни лица и от 500 хиляди до 1 милион рубли за юридически лица.

Освен SpaceX в конкуренцията за сателитен интернет взе участие и английската компания. Любопитен факт е, че тя си сътрудничи тясно с Роскосмос. На собствен ред, съветската държавна корпорация развива плана „ Сфера ”, като възнамерява да внедри системата до 2030 година Това е аналог на Starlink и OneWeb, за който са планувани 300 милиарда рубли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР