Проект „Завръщане към корените”, реализиран от Градската библиотека в Асеновград,

...
Проект „Завръщане към корените”, реализиран от Градската библиотека в Асеновград,
Коментари Харесай

Деца и възрастни от Асеновград се учиха да везат

Проект „ Завръщане към корените”, осъществен от Градската библиотека в Асеновград, разсъни интереса на деца и възрастни към везбата. Общо над 40 дребни и огромни асеновградчани се включиха в двете паралелни работилници, провели се в асеновградската библиотека „ Паисий Хилендарски “ и читалище „ Н. Й. Вапцаров” в село Тополово, съобщи кореспондентът на .
В рамките на самодейността участниците се срещнаха с произхода и смисъла на българската шевица. Пет майсторки везбарки показаха ръчно направени сувенири. С тяхна помощ и с помощта на сръчните си ръчички, децата направиха своите първи стъпки в шевицата. Това антично изкуство провокира огромен интерес, а за някои от участниците в работилниците се трансформира в обичано занятие.
Везбарките предадоха знанията и уменията си на дребните създатели. Целта на реализирането на плана „ Завръщане към корените “ е да се разпространяват ролята и смисъла на българската шевица в обичайна просвета, която е непозната за огромна част от актуалните генерации. Идеята е финансирана от план ”Читалища” на фондация „ Пловдив 2019”, а крайният период за реализирането ѝ е до края на годината.
Предстоят още голям брой събития, измежду които мобилна галерия „ Българската шевица – тайният код”. Целта ѝ е да предизвика интереса на публиката към предишното и да възроди интереса към тях. Малчуганите на Асеновград и село Тополово ги чакат още креативен работилници, кръгла маса и дефиле конкурс за достоверна носия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР