Проект за изцяло нов Закон за българския език, внесоха днес

...
Проект за изцяло нов Закон за българския език, внесоха днес
Коментари Харесай

Патриотите: Полиция, СМС, медии, всичко на български

Проект за напълно нов Закон за българския език, внесоха през днешния ден в деловодството на Народното събрание депутатите от парламентарната група на „ Обединени патриоти”.

Според тях задачата на законопроекта е да се подсигурява отбраната на националната еднаквост и вярната приложимост на актуалния български език.

„ Има един формален език в страната и това е българският. С този закон ние постановяваме неговото навсякъде използване”, разяснява депутатът от Националния фронт за избавление на България в групата на „ Обединени патриоти” Борис Ячев.

Андонов от Вътрешна македонска революционна организация: Натиск от Турция върху Стара Загора

Стара Загора смени имената на 800 местности, Движение за права и свободи: Нов Възродителен развой

Галъп: Всеки втори не знае цялостен и къс член. Живее добре и без да е чел доста

„ Законопроектът вкарва редица ограничавания за администрацията, в това число и за чиновници от частния бранш, като тези на мобилните оператори, да вземем за пример, да употребяват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър образец са към този момент някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат известията си на кирилица, тъй че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български жител. В редица европейски и балкански страни това от дълго време е факт”, счита Ячев.

В текста са планувани санкции от 1000 до 5000 лева за чиновниците на администрацията и държавните институции, които вместо български употребяват турски, ромски, британски или различен език.

Санкции ще има и за медиите и фирмите, осъществяващи обществени услуги.

„ Знаете, не е загадка, че има редица смесени региони, в които част от администрацията – и държавната и най-много локалната, приказват на език, друг от българския – т.н майчин език, който не е формалният език у нас и жителите не са задължени да го знаят”, уточни Ячев.

Законопроектът планува промяна на всички надписи в държавни институции, които не са написани на кирилица, в това число и тези на униформите на чиновниците, да вземем за пример служителите на реда.

Лидерът на „ Атака” Волен Сидеров даде като образец, че на униформите български служители на реда са употребявани британски думи.

В текста се предлага основаване на културен институт „ Свети Свети Кирил и Методий”, който да реализира организацията по проучването и узаконяването за притежаване на български език зад граница, който да популяризира също и българската просвета зад граница.

Също по този начин всички есемеси и електронни известия да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да имат кирилизация. За задачата се планува и основаване на нов български електронен шрифт, тъй като сегашните са по съветски пример.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР