Проект за филм, посветен на ските и климатичните промени, обяви

...
Проект за филм, посветен на ските и климатичните промени, обяви
Коментари Харесай

Филм за ските и климатичните промени търси подкрепа

Проект за филм, отдаден на ските и климатичните промени, разгласи дарителска акция. Идеята на екипа - Виктор Троянов (фотограф), Ивайло Марков (режисьор и сценарист) и Николай Найденов (дрон) - е да опишат за обичания си спорт в зимната планина и рестриктивните мерки на градския живот.

На фона на топенето на безконечните ледове, стоплянето на океаните и отмирането на кораловите рифове, опциите за спортове, разчитащи на снежна зима също стават по-ограничени на разнообразни места по света. Климатичните промени изискват както нови политики и прекъсване на производства, само че и коренно нов метод на ползване. Пластмасата, палмовото масло и химията са всеобщи съставки в покупките, а даже опасността за здравето не съумява да промени " енергийния микс " на битовото отопление с преобладаващи евтини въглища и влажна дървесина с техните нездравословни излъчвания. Но измененията във всекидневието са сложни даже и за феновете на планината, които мечтаят за сняг.

За да разпространяват концепцията за потребността от промени, създателите на кино лентата желаят да опишат за спомените си от разнообразни зими и за скъсяването и по-голямата им непредвидимост през днешния ден, които виждат като част от световен проблем.

" Кога за последно сме карали ски в ронлив сняг? " е въпросът-анонс на филмовия план. " Спомените се губят, трансформират се в сънища. А събуждането още веднъж ни връща в суровата действителност. Талантлив скиор от близкото минало е един от ощетените. Домашната планина от дълго време се е трансформирала в пустота. Сняг не вали от години... "

Авторският екип моли за дарителство от феновете на извънпистовите ски в натурален сняг (фрирайд) и на планините. Набраните посредством акцията средства са нужни за снимането на ски фрагменти в зимната планина. Главен артист и спортист във кино лентата е българският скиор Симеон Павлов, който е една от младите очаквания на българския тим по фрирайд.

 Филм за ските и климатичните промени търси поддръжка
© Виктор Троянов

Към момента е приключила първата фаза на фотоси в градска среда с помощта на спонсорство от магазини " Стената " и " Фотопавилион ". Целта на градските фрагменти е да покажат контраста сред идилията в зимната планина и забързания темп на огромния град, както и потребността хората да обмислят своето отношение към околната среда.

За " Дневник " фотографът Виктор Троянов даде обещание първи филмов откъс на кино лентата " Зима " в края на лятото. За него за разлика от ски филм с красиви зимни пейзажи и състезателен фрирайд в плана става въпрос за екологично обръщение.

" Преплетена е действителност и сън, упованието ни за бъдеще без сняг, с обезлесени скатове, качване на границата на снега, температурни аномалии в рамките само че сезона. Важно е да помислим по какъв начин да запазим планината като място за премеждие и зеления ѝ пояс, който противодейства на световното стопляне и замърсяване, " споделя Троянов.

Предишни планове на Троянов, свързани с планините и екологичните закани за тях, са филмът " Призрачната планина " за изоставения ски курорт на Витоша и " Изгубената зима " за спортното предизвикателство на ските в непорочен сняг по диви скатове.


Трейлър на концепцията на кино лентата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР