Проект предвижда дигитализация на културно-историческото наследство на Русе и регионаЦентър

...
Проект предвижда дигитализация на културно-историческото наследство на Русе и регионаЦентър
Коментари Харесай

Дигитализират културното наследство в Русе

Проект планува цифровизация на културно-историческото завещание на Русе и района

Център за цифровизация, посредством който ще бъдат опазени и усъвършенствани изискванията за достъп до културното завещание на Русе и района, ще бъде основан от Община Русе взаимно с главните културни институции и организации. Това стана ясно на днешната встъпителна конференция, която се организира в зала „ Св. Георги “ в постройката на локалната администрация.

Проектът „ Опазване и разпространение на културното завещание посредством цифрово предпазване и показване “ е на стойност 525 355, 96 лева, а бенефициент е Община Русе в партньорство с Регионалната библиотека "Любен Каравелов ", Драматичния спектакъл "Сава Огнянов ", Общинския културен институт, "Художествена изложба " – Русе, Държавна опера – Русе, Националното учебно заведение по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов “, Регионалния исторически музей, Възрожденско читалище "Зора 1866 година ", Държавен куклен спектакъл – Русе и Националния музей на Лихтенщайн. Ръководител на плана е Ивайло Кадишев - шеф на дирекция „ Международни политики, икономически действия и разбори “ в Община Русе, който показа къса презентация на главните цели, задания и действия на плана.

В рамките на двугодишния план, финансиран по стратегия „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, ще бъдат цифровизирани най-малко 30 000 артефакта - фотоси, книги, документи и други Центърът, където ще се правят дейностите по плана, ще се намира в една от постройките на Община Русе, като следва да се извърши настоящ ремонт на помещението. Една от първите стъпки е закупуване на обзавеждане, техника и профилиран програмен продукт за сканиране на разнородни по формат и тегло документи.

Водещ миг при реализирането на плана, който ще бъде разпространяван посредством двуезична онлайн платформа, е основаването на независим потенциал за цифровизация на културното завещание, защото единствено по този метод ще се обезпечи нужната успеваемост и резистентност на дейностите и резултатите. Предвижда се 8 чиновници да преминат образование „ Технологии за цифровизация на културно и историческо завещание “ за придобиване на спомагателни професионални пълномощия, като трима от тях ще работят на цялостен работен ден по плана и ще са напълно ангажирани с техническото осъществяване по цифровизация на единиците. На по-късен стадий от реализацията 200 възпитаници от Русе и района ще получат съществени знания по процеса на цифровизация, обработка на данни и умения за потребление на модерни технологии.

Чрез даване на достъп до културата и историята на района планът ще способства за това българското културно завещание да реализира по-голямо присъединяване в общоевропейския подтекст на културен продан. Успешното му осъществяване ще сплоти напъните на културните институции посредством използване на районен метод по построяването на по-добър потенциал в процеса по цифровизация и ще способства за устойчивото обслужване на потребностите им. „ В рамките на плана ще бъде включено и цифрово показване на културната история на малцинствените групи в Русе и някои от дребните обитаеми места в общината “, акцентира Ивайло Кадишев.

Планирано е да бъдат осъществени и редица интерактивни действия по плана, като някои от тях включват основаване на партньорства с най-малко 5 мрежи и изобретателни клъстери, осъществяване на продан на най-малко две изложения с Музея на Лихтенщайн, както и основаване на 5 концепции за общи планове със профилирани платформи - снабдители на данни за културно завещание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР