Проект на международно известната чешка художничка ще бъде реализиран в

...
Проект на международно известната чешка художничка ще бъде реализиран в
Коментари Харесай

Място до прозореца: Кога? Къде? Как?

Проект на интернационално известната чешка художничка ще бъде осъществен в София на 31 октомври и 1 ноември 2020 година в квартал Манастирски ливади – запад под формата на градска игра с присъединяване на хора от квартала и жителите на София.
На 31 октомври и 1 ноември 2020 година в софийския квартал „ Манастирски ливади “ – запад, ул. „ Казбек “от 10:00 ч до 17:00 ч. ще се реализира художественият план „ Място до прозореца “ на Катержина Шеда. Създаден особено за този квартал, планът ще се осъществя през 2020 и 2021 година Чрез него художничката кани хората от региона и жителите на София да се включат в акция под формата на градска игра, като споделят концепциите и визиите си за смяна и облагородяване на мястото. Манастирски ливади – запад е един от кварталите в София, в който най-много личи казусът с презастрояването; неналичието на съществена инфраструктура като улици и тротоари, оскъдните зелени площи, отсъствието на обществени здания и детски градини.
 Жълтото учебно заведение от 1868 година в Пловдив ще събере всички изкуства от АМТИИ (СНИМКИ) " Жълтото учебно заведение " от 1868 година в Пловдив ще събере всички изкуства от АМТИИ (СНИМКИ)
Ремонтират главно „ Жълтото учебно заведение “ в Пловдив за 305 дни. Очаква се следващата година то да посреща студенти. Сумата, нужна за...
Характерно за плановете на Катержина Шеда е работата й с общности най-често под формата на градски игри с присъединяване на огромен брой хора. Тя се интересува от всекидневния живот и условия на обещано място, като се стреми да ги усъвършенства, промени или да ги показа от друга позиция. Всеки един от плановете й е въодушевен от наблюдението върху рутинни, напълно елементарни действия или реалност, върху която художничката намира метод да влияе. Участниците в нейните акции са хиляди поданици на дребни обитаеми места, квартали или градове. Те стават герои в истории посредством елементарни дейности, които правят дружно със своите съседи, съграждани или други хора в ежедневното им обграждане.
„ Място до прозореца “: Кога? Къде? Как?:
На 31-ви октомври и 1-ви ноември от 10:00 ч до 17:00 ч хората ще могат да излязат на разходка с кола със фамилията или приятелите си, да паркират на някое от освободените места на ул. „ Казбек “ в Манастирски ливади – запад, да изберат прозореца с най-неприятната панорама и да нарисуват върху стъклата на автомобила си какво желаят да прибавят или да трансформират в това място. Техните хрумвания и мнения ще бъдат снимани и показани в границите на галерия в изложба „ Васка Емануилова “, филиал на Софийска градска художествена изложба през декември 2020 година Най-добите оферти ще получат премия, а всички хрумвания ще бъдат оповестени и показани по този начин, че да бъдат забележими и разбрани от кмета на София и хората от общината.
Катержина Шеда е осъществила свои планове по целия свят – от Силиконовата котловина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните работи са били показвани в Тейт Модерн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и доста други интернационалните платформи и пространства за изкуство. За представянето си в основния интернационален конгрес за модерно изкуство Документа 12 в Касел през 2007 година Катержина Шеда основава план за квартал в родния си град Бърно, посредством който съумява да сближи хората като ги предизвика да се извърнат един към различен и да видят общата среда, в която живеят. През 2011 година художничката кани хората от село Бедроховицев Чехия да се реалокират в покрайнините на Тейт Модерн в Лондон и за един ден да вършат същите неща, с които всекидневно прекарват почивните си дни. Целта е хората да погледнат на себе си от друга позиция на новото място и да се обединят към общи дейности и интензивности, за които в работните дни нямат време и които сплотяват тяхната общественост и разнообразяват живота им. Сред по-новите й планове е самодейността „ Нещо за нещо “ в Норвегия през 2019 година, при която на туристите се дава безвъзмезден ербиенбипрестой в добре оборудвана каравана против осъществяване на някаква помощ или услуга за локалната общественост.
 Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА) Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА)
На 14.10.2020 - сряда от 18 часа Фондация " Академия за рециклиращо изкуство " ще показа забавно събитие-изложба на творби за...
Проектът „ Място до прозореца “ е подсилен от Министерство на културата в Чехия, Чешки център в София, Столична община, Район Витоша, Софийска градска художествена изложба. Той се осъществя по самодейност на Софийска градска художествена изложба – филиал изложба „ Васка Емануилова “ и съдружие „ Заедно за Манастирски ливади – запад “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР