Проект на изявление на призовава и кипърски турци да отменят

...
Проект на изявление на призовава и кипърски турци да отменят
Коментари Харесай

ООН ще призове Турция да промени действията относно Кипър

Проект на изказване на приканва и кипърски турци да анулират решението си да отворят още веднъж жилищната част на изоставено предградие и да заобикалят едностранни дейности, които биха могли да покачат напрежението на разделения средиземноморски остров.

Очакваше се 15-те страни на най-силния орган на Организация на обединените нации да прегледат направеното от Англия изказване в сряда вечерта и в случай че няма възражения, то да бъде утвърдено през днешния ден, написа „ Катимерини ”.

Изявлението бе квалифицирано след брифинг при закрити порти пред Съвета за сигурност на специфичния представител на Организация на обединените нации, който се концентрира върху известието на кипърския турски началник Ерсин Татар, че сектор от 3,5 кв. км в предградието Вароша ще се върне от боен към цивилен надзор. То бе направено преди военния церемониал, на който участва президентът на Турция, в чест на 47-ата годишнина от турското навлизане в Кипър.

През 1974 година след нашествието на Турция островът бе разграничен на северна турска част – непризнатата Севернокипърска турска република (СКТР), и интернационално приет кипърски гръцки юг – Република Кипър.

Многобройните кръгове от договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации, ориентирани към сливане на Кипър, приключиха с крах, като последният напън за спокойно съглашение бе през юли 2017 година Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш организира неофициални диалози с водачите на кипърските гърци и турци в Женева през април, които не съумяха да реализират прогрес за бъдещето на острова. Въпреки това той съобщи, че договарянията ще продължат и " не се отхвърлям ".

(турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 година след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е предпазен с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година, която гласи, че празният град може да бъде населяван единствено от коренните му поданици. През 2020 година, обаче, турските и севернокипърските управляващи оповестиха неговото „ наново отваряне “.
 Ердоган разгласи отчасти отваряне на окупирания курорт Вароша Ердоган разгласи отчасти отваряне на окупирания курорт Вароша
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи отчасти отваряне на Вароша по време на визитата си в Северен Кипър. 3,5% от Вароша,...

Бившите поданици на Вароша осъдиха последния ход на кипърските турци и Турция като опит да се възползват от отчаянието им за бъдещето на региона и посредством психически напън да ги принудят да продадат парцелите си.

Предложеното изказване на ръководителя на Съвета за сигурност ще повтори позицията, „ че не би трябвало да се подхващат дейности във връзка с Вароша, които не са в сходство с неговите резолюции “.

Според Ердоган и Татар, дълготраен мир в Кипър е изпълним само посредством признаването на две обособени страни на острова.

Проектът на изказване ще удостовери уговорката на Съвета за сигурност „ за трайно, всеобхватно и заслужено споразумяване в сходство с желанията на кипърския народ и учредено на двуобщинна, двузонална федерация с политическо тъждество, както е изложено в съответните Резолюции на Съвета за сигурност ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР