Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност

...
Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност
Коментари Харесай

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния бранш на Европейски съюз и в частност на България се намали през август по отношение на юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно понижаване на строителството и на годишна база, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се сви през август с 0,5% по отношение на юли, когато остана на равнището от предходния месец, до момента в който строителството в еврозоната също означи спад от 0,5% след намаляване с 0,1% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния бранш на еврозоната се усъвършенства през август до 2,5% от 2,2% през юли, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз се забави до 2,3% от 3,3% месец по-рано.

През август най-солиден строителен напредък на месечна база беше регистриран в Словения (скок с 2,8%), следвана от Словакия (повишение с 2,5%) и Унгария (с 1,9%), до момента в който най-солиден спад беше регистриран в Швеция (понижение с 2,4%), Германия (с 1,0%) и Белгия (с 0,9%). Отчетлив водач при експанзията в строителния бранш на годишна база е Словения (ръст с цели 33,5%), следвана от Унгария (с 24,3%) и Полша (с 19,2%), като в това време утежняване на строителството се следи в Румъния (спад с 10,3%), Швеция (с 1,6%), Испания (с 1,2%) и България (с 1,2%).

Според същото изследване на Евростат, строителството в България се намали през август с 0,6% по отношение на юли, когато набъбна с 1,4%, като по този индикатор нашата страна е в златната среда на Европейския съюз.

На годишна база строителното произвеждане в България обаче се утежни през август с 1,2%, отбелязвайки спад за четвърти от последните шест месеца, като по този индикатор нашата страна се подрежда на опашката измежду всички страни - членки на Европейски Съюз. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР