Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Силен отскок на строителството в ЕС през януари

Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната набъбна мощно при започване на 2023 година, до момента в който строителството в България се увеличи много по-слабо, демонстрират данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се увеличи през януари с с 3,5% по отношение на декември 2022 година, когато се сви с 2,0%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството означи напредък с 3,9% след намаляване с 2,3% месец по-рано.

Най-силен напредък през януари означи строителството в Германия (скок с цели 12,8%), следвана от Словения (с 9,8%) и Португалия (със 7%). В същото време най-голямо намаляване на продукцията в строителството беше регистрирано в Унгария (спад с 5%), Румъния (с 4,3%) и Белгия (с 1,5%), съобщи БНР.

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през януари 2023 година с 1,4% след намаляване с 0,1% в края на 2022 година, до момента в който в границите на еврозоната строителството набъбна с 0,9% след спад с 0,6% през предходния месец.

Най-силен напредък на годишна база в строителството през януари беше регистриран в Словения (скок с 26,7%), Словакия (с 14,7%) и Португалия (с 6,3%), до момента в който най-силен спад беше регистриран в Белгия (понижение с 4,7%), Унгария (с 3,6%) и Финландия (с 2,7%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през януари 2023 година се увеличи едва с 0,8% след спад с 1,7% през последния месец на предходната година.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се намали през януари с 0,3% (спрямо януари 2022 г.) след спад с 4% в края на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР