Продължителното боледуване от Covid често се проявява с неврологични промени

...
Продължителното боледуване от Covid често се проявява с неврологични промени
Коментари Харесай

Трупат се все повече доказателства, че Covid уврежда мозъка

Продължителното боледуване от Covid постоянно се демонстрира с неврологични промени - мозъчна мъгла, проблеми с паметта, отмалялост.

Възможността инфекцията с Covid да повреди мозъка ви е ужасяваща. Учените са открили, че продължителната зараза с Covid постоянно се демонстрира с неврологични промени - мозъчна мъгла, проблеми с паметта, отмалялост. А някои откриватели са открили промени в мозъка даже след леки случаи на заразяване с вируса. Всеки път, когато вляза в Twitter, виждам следващия отблъскващ персонален епизод, постоянно отразяващ промени в скоростта на мозъчната обработка и увеличение на объркаността и броя на грешките.

Съществува и евентуална дълбока социална и икономическа цена. В един отчет на института " Брукингс " се пресмята, че може би 4 милиона американци не са били в положение да работят заради дълъг Covid; някои от тези пациенти упрекват мозъчната мъгла, че е разрушила способността им да мислят. Какво ще се случи с човешките същества, в случай че мозъчната ни мощ се притъпи?

Достатъчно е да се замислите: Дори и да се усещам добре, в действителност ли мозъкът ми е незасегнат?

Научната публикация, която най-често се цитира в медийните плашещи истории за мозъчните увреждания и Covid, е дело на Центъра Wellcome за интегрирани невроизображения и Оксфордския университет. Изследователите там ловко са употребявали мозъчни сканирания, направени на 785 души преди пандемията. Като са ги събрали няколко месеца след началото на пандемията, учените са могли да сравнят тези, които са имали Covid, с тези, които не са имали. Мозъците на всички са посочили дребни съмнения, само че приблизително при инфектираните преди този момент се е следило малко понижаване на количеството сиво вещество, съсредоточено в региона, която ръководи обонянието и паметта.

Изследователите виждат подобие с измененията, свързани със стареенето - и това докара до заглавия, в които се споделя, че Covid състарява мозъка с до едно десетилетие. Но това изследване повдигна огромни въпроси без отговор - такива, за които писах, когато то беше оповестено през март предходната година.

Разликата в мозъците беше средностатистическа - мозъците на някои хора остаряха с 10 години, до момента в който други изглеждаха единствено с година по-стари. И е допустимо някои хора да са се възстановили от Covid без никакви промени в мозъка си. Изследователите означават, че мозъчните промени са били по-изразени при по-възрастните хора и при тези с по-тежки инфекции - такива, които са претендирали постъпване в болница.

Документът не свързва мозъчните промени с какъвто и да е опит от дългото лекуване на Covid, а невролозите, с които разговарях по това време, споделиха, че е мъчно да се знае кое е клинично значимо. А и тогава нямаше по какъв начин да се разбере дали тези промени могат да бъдат непрекъснати.

Изследователите отхвърлиха молбите ми за изявление, само че аз открих други специалисти, които се бяха впуснали в лични изследвания.

Невробиологът Мария Маврикаки от медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън се беше заинтересувала от проучването на изображенията и уточни, че откривателите са забелязали и една форма на когнитивен спад при пациентите с Covid над 60 години - увеличение на времето, належащо за попълване на пъзел за свързване на точки. " Тези лица, които са се възстановили от лек Covid, показват когнитивен крах и губят сиво вещество в мозъка ", сподели тя. Промените може да не са непрекъснати. Но въпреки всичко са притеснителни.

Маврикаки уточни друго изследване, което е извършено във Франция през 2020 година благодарение на PET сканиране, осъществено по време на заразяване с Covid, след възобновяване и шест месеца по-късно. Всички изследвани лица са се подобрили, макар че не всички са се възстановили изцяло.

Тя и сътрудниците ѝ пробвали друг метод - търсели промени на молекулярно равнище, като изследвали мозъците на хора, умряли от Covid, и ги сравнили с мозъците на хора, умряли от други аргументи. Те разгласяват резултатите си през декември предходната година в Nature Aging.

Тя сподели, че мозъците, които идват от един източник, наименуван NeuroBioBank, могат да бъдат категоризирани, с цел да могат да сравнят умрелите от Covid с тези, които не са страдали от психически или когнитивни болести, когато са умряли.

Мозъците на инфектираните с Covid са посочили активиране на гени, свързани с имунните реакции, и понижена експресия на гени, свързани с познанието, ученето и паметта. Още по-лошото е, че измененията наподобяват на тези, които други откриватели са разкрили при хора, които преди гибелта си са посочили по този начин наречените от нея " ниски когнитивни резултати ".

Колко би трябвало да се опасяваме? Според нея няма по какъв начин при 100 % от хората, които са болни от Covid - изключително в лек случай - да се следи утежняване на когнитивните качества. " Но това е допустимо за един % от тях ", сподели тя.

Съществуват разнообразни механизми, които учените изследват, с цел да схванат по какъв начин Covid може да аргументи увреждане на мозъка, в това число зараза в някои мозъчни кафези и неправилен имунен отговор, който остава включен и след отминаването на инфекцията.

В Националния институт по опазване на здравето неврологът Авиндра Нат също употребява изображения, с цел да изследва Covid и мозъка. Той специализира в метода, по който другите вируси въздействат на мозъка - от ХИВ до ебола.

Когато се отбих в лабораторията му по-рано този месец, той пресметна, че дълготрайните неврологични проблеми засягат към 10 % от хората преди появяването на имунизациите и още по-малък % от хората в този момент. Това е неприятно - смисъла на думата " децимация " е да извадиш от строя един от 10 бойци. Но към момента има вяра, че хората или постепенно се възвръщат, или ще реагират на някое от лекуванията, които се създават. Той стартира клинично изпитване, при което ще се употребява лекуване с антитела в опит да се овладее несъразмерното инфектиране при хора с дълготрайни неврологични проблеми.

А какво да кажем за тези от нас, които се усещат добре, само че са прекарали Covid, макар че са се ваксинирали? Ако се чувствате добре, сподели той, евентуално сте добре. Това е мятане на зарове и ние сме късметлиите. Той сподели, че мозъкът на хората може да покаже възрастова недъгавост от всевъзможни фактори, в това число пострадвания, консумация на алкохол и вероятно други вируси, като да вземем за пример грип.

Така че може би коренът на моето безпокойствие се свежда до съзнанието, че толкоз доста зависи от този трикилограмов орган, който може да бъде толкоз елементарно инфектиран от вирусите, които са на всички места към нас, както и да бъде развален от леки пострадвания и юношески запои. Този лек случай на Covid може да е бил по-малко нездравословен, в сравнение с да се разболея от грип преди няколко десетилетия, да прекаля с алкохола и да получа леки натъртвания, до момента в който спортувах, когато бях по-млада и по-безразсъдна.

Най-доброто, което можем да създадем, е да сме признателни, че към момента сме живи и работоспособни, да се имунизираме против грип, както и против Covid, да носим каска при рискови спортове, да не прекаляваме с алкохола и да не хабим прекалено много умствена сила, с цел да се мъчим за предишното.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР