Продължителността на живота на котката зависи от много фактори. Ние,

...
Продължителността на живота на котката зависи от много фактори. Ние,
Коментари Харесай

Как котката да живее по-дълго?

Продължителността на живота на котката зависи от доста фактори. Ние, стопаните, можем дейно да повлияем на това. Как да помогнем на котката да живее по-дълго?

Независимо дали вашата котка е още дребна или към този момент е стара, този лист с грижи за нея би трябвало да бъде изложен на видно място в дома ви. Ако се съблюдава прецизно, това ще помогне да запазите котката си здрава за доста, доста години напред. Като следвате тези препоръки, котката ви ще живее по-дълго и по-спокойно.

Правилно хранене на котката

Храненето на вашето малко коте с висококачествена храна, до момента в който то пораства, е най-хубавата инвестиция в бъдещия живот на вашата котка. След прекъсване на приема на майчино мляко е значимо да осигурите на котето разнообразна диета. Така котката също ще бъде отворена за промени в бъдеще. Най-добре е да храните котката си както с мокра, по този начин и със суха храна в верните количества.

Кога котето да премине към храна за пораснали котки?

Обикновено най-подходящият миг идва, когато всички млечни зъби на котката към този момент са сменени с непрекъснати. При множеството котенца тази смяна настава на възраст към 6-7 месеца, макар че при някои този интервал лишава повече време. Ето за какво, за по-сигурно, най-добре е да се консултираме с ветеринарен доктор за смяна на диетата на нашия домакински любим.

Ако храните котката си с висококачествена храна, витамините и добавките евентуално не са нужни. Ако обаче се притеснявате дали осигурявате на вашето коте всички нужни съставки, обърнете внимание на състава на храната. Можете също да се консултирате с вашия ветеринарен доктор. Ако храната е добре уравновесена, то добавките от ваша страна даже могат да навредят – основно заради небалансирани дози. Но даже и на най-хубавите артикули постоянно им липсва нещо. Затова си коства да прочетете листата с главните съставки, които не би трябвало да липсват в купата на вашата котка.

Здравословни закуски като извара, ориз и тиква сигурно няма да навредят на котката ви. Не забравяйте обаче да ги давате умерено, за предпочитане като премия за мечтаното държание. Пребройте калориите на вашата котка, с цел да избегнете наддаване на тегло.

Кастриране на котката

 Грижа за котката

Кастрацията е процедура, която има доста преимущества, освен във връзка с контрола на популацията. Тази интервенция за котки навън е скъп метод за понижаване на броя на нежеланите и бездомни котенца. Това е и инвестиция в здравето на всяко коте. Проучванията демонстрират, че кастрираните котки живеят по-дълго!

Кастрацията на котки предотвратява появяването на тумори, хернии и болести на простатната жлеза. Същата интервенция при положение на котка изключва доста рискови болести, като тумори на репродуктивните органи и зърната.

Операцията също отстрани наклонността мъжките да излизат от къщата в търсене на женски и да се бият един различен. Освен това понижава поведенческите проблеми като уринирането отвън котешката тоалетна - главната причина котките да губят дома си и да се озовават в приюти - както и агресивното държание и пронизителни писъци.

Операцията на възрастни или заболели животни е обвързвана с прочут риск, защото възобновяване лишава повече време. Поради тази причина е целесъобразно да се прави в ранна възраст - малко преди или директно откакто котката доближи пубертета.

Посещение при ветеринар

Посещението при ветеринарен доктор е наложително. То оказва огромно въздействие върху живота на котката. Малко коте би трябвало да получи наложителни имунизации. Те би трябвало да се повтарят постоянно, с цел да бъдат ефикасни, изключително в случай че имате няколко котки или на вашето коте е разрешено да излиза на открито. Системното обезпаразитяване е единственият метод да се отървете от досадните котешки паразити.

Не избягвайте проби за котешка левкемия и други инфекциозни болести. Те се развиват безсимптомно и може да отнеме години, преди да станат очевидни. Дотогава обаче може да е прекомерно късно за вашата котка. Годишните прегледи постоянно разкриват скрити здравословни проблеми. Котките са положителни в прикриването на дискомфорта и болката, заради което постоянните визити при доктор са толкоз значими.

Тестовете също по този начин откриват ранни стадии на болести като котешки диабет или бъбречно заболяване. Тяхното ранно разкриване и от време на време даже елементарни рекомендации, като промени в диетата, могат да бъдат доста ефикасни за възстановяване на положението на котката или за цялостно изцеление на заболяването. Понякога те просто избавят живота на котка.

Грижи за стара котка

 Стара котка

Възрастните котки, както и по-възрастните хора, имат свои лични потребности. С възрастта котките стават по-малко дейни и спят повече. Така че е време още веднъж да говорите с ветеринаря. Идеята е храненето да се съобрази с потребностите на котката. Тъй като котката става по-малко дейна, диетата би трябвало да бъде дефинирана по този начин, че да обезпечи на котката всички нужни субстанции, само че в това време да не усилва тежестта си. По-възрастната котка може да има проблеми с подвижността, поддържането и спомагателното тегло не улеснява живота на животното. Необходимо е да му помогнете в осъществяването на някои ежедневни ритуали.

Фактът, че по-възрастните котки имат по-малко сила и са по-малко склонни към игра, не значи, че можем да спрем да играем с тях изцяло. Нищо сходно! Все още би трябвало да се грижим за физическото им положение. Как? Според опциите и силите им. Нека не караме остарялата котка да гони пръчката и да хваща топката половин час. Да играем на несъмнено – постоянно, само че не за дълго. Редовната игра и умствената стимулация оказват помощ да поддържате старата си котка здрава! Така че потърсете нежни способи да насърчите котката да се движи.

В идеалния случай по-възрастните котки би трябвало да посещават ветеринарен доктор на всеки шест месеца. Възможните болести при по-възрастните котки се появяват ненадейно и се развиват много бързо. За да се справите дейно с тях, те би трябвало да бъдат открити на ранен стадий.

Грижа за зъбите на котката

Зъбите са индикатор за здравето на котката. Редовните стоматологични прегледи са значима част от грижата за живота на вашата котка. Грижата за зъбите е значима освен за поддържане на пресен мирис и бели зъби, само че и за обща профилактика на здравето. Хроничните възпаления и инфекции, свързани със зъбни болести, усилват вероятността от развиване на бъбречни и сърдечни болести, да вземем за пример, а хроничните инфекции повреждат вътрешните органи.

Пародонтозата е едно от най-честите зъбни болести. Те сами по себе си са проблем, могат да бъдат въведения към по-сериозни болести, само че и към този момент са симптом за тях.

В допълнение към инспекцията с вашия ветеринарен доктор, с цел да видите какво се случва в устата на вашата котка, можете също да употребявате превантивни способи сами. Миенето на зъбите не е волност, а нужда. Можете също по този начин да употребявате лакомства за зъби и специфични пасти за зъби. Но на първо място реагирайте, когато нещата стартират да се объркват. Неприятната миризма от устата на котката или жълт налеп по зъбите е задоволителен сигнал за деяние.

 Игра с котката

Игра с котката

Игрите и заниманията обезпечават както умствената, по този начин и физическата стимулация, от която котката се нуждае, с цел да остане във форма и здрава през всички стадии от живота си. Играта замества лова на домашната котка - и по този начин задоволява жизненоважните й потребности! Всеки ден би трябвало да прекарвате най-малко 15 минути в игра с котката си. Най-добре е обаче да играете по-често и да организирате доста къси сесии.

Известно е, че колкото по-младо е котето, толкоз повече придвижване има потребност. Това е изключително значимо, в случай че котката ви не излиза на открито или прекарва доста време сама у дома. Отегчената котка е нещастна котка!

В резултат на вярното хранене, грижи, деен метод на живот и непрекъснати ветеринарни грижи, нашите котки ще се радват на положително здраве в юношеска, зряла и по-късна възраст. С деликатни грижи и профилактика котките имат късмет да живеят 20 години!

Справянето с основните здравословни проблеми на котката на всеки стадий от нейния живот и задоволяването на нейните естествени потребности е сигурен метод да подобрите комфорта, здравето, благосъстоянието и продължителността на живота на вашата котка.

Вижте още способи за удължение живота на котето и кои котки живеят повече!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР