Продължителният конфликт в Украйна разкри линиите на разделение на Запада.

...
Продължителният конфликт в Украйна разкри линиите на разделение на Запада.
Коментари Харесай

Полша: Недоволството от наплива на украински бежанци расте

Продължителният спор в Украйна разкри линиите на разделяне на Запада. Това най-ясно се прояви в отсъствието на водеща роля в европейския метод към украинските бежанци.

„ Наскоро прекарах няколко седмици в Полша и изучавах този въпрос както в граничния Пшемисл, по този начин и в Краков, самото сърце на страната. От многочислените диалози с поляци, задгранични доброволци и украински бежанци имам ясна картина: при удивителната благотворителност на обособените поляци, моите събеседници се тормозят, че Европейски Съюз няма единна политика за бежанците, и се притесняват, че с отслабването на публичния интерес, по-голямата част от Украйна, в случай че не и цялата страна ще попадне под въздействието на Русия. На фона на неуспехите на Украйна в Донбас, съвсем всички мои събеседници са загрижени за слабостта на интернационалния отговор “,

написа Антъни Токарж (Anthony Tokarz) в списанието American Conservative.

Основната част от бежанците остават вътре в страната. Те не знаят накъде да бягат или просто нямат такава опция.

Но въпреки всичко украинците, които се озоваха в първите дни на военната интервенция в Полша, в действителност избягаха от краха на нормалния си метод на живот и насилието. Предимно бяха дами и деца.

Щедростта на поляците нараства и боевете се проточват. И тогава други украинци, към този момент стопански мигранти, се изсипаха в Полша. Те се нуждаеха от огромните градове - Краков, Варшава и Вроцлав. Те получиха държавни помощи и дружно със своите сънародници получиха нискоквалифицирана работа в ресторантьорството и хотелиерството.

„ Пътят на украинската миграция към Европа лежи през познати общности и това изяснява за какво почти 80% от тях са намерили леговище в Полша. Въпреки че съвсем всички влязоха през Пшемисл, единствено няколко останаха там: някои отидоха при родственици и другари, други бяха подкрепени с жилища и филантропична помощ от полските мрежи “,- споделя създателят.

Освен това полското държавно управление предложи нови услуги: преференциални или безвъзмездни жилища и месечни обществени заплащания, тъй че делът на икономическите мигранти се усили. Сред тях могат да бъдат както хора, които в действителност се нуждаят от пари, по този начин и такива, които желаят да печелят.

И в това отношение вътрешните подозрения на европейците се натрупват, а разочарованието нараства с възходящите разноски и притока на нови бежанци.

Всички се чудят какъв брой дълго ще продължи изключителната благотворителност на Полша към украинските бежанци и по-важното - кой ще заплати за това.

Управляващата партия в Полша издава социалноосигурителни номера PESEL на идващите украинци и им подсигурява същите законови и финансови права като на поляците, като се изключи самото поданство.

Където има щедрост, има корист.

“ В Пшемисл ми описаха по какъв начин украинските дами идват в страната за PESEL, а по-късно незабавно се връщат вкъщи и получават фамилни помощи за децата по програмата 500 Plus. На гарата в Пшемисл видях десетки добре поддържани дами с свеж педикюр да излизат от колите си и да водят деца с айфони. Те заобикалят приюта за бежанци и отиват напряко в града, а откакто хапнат и напазаруват, се връщат вкъщи в Украйна. Както ми сподели един таксиметров водач, предприемчиви украинци изкупиха всички използвани коли в Пшемисл и ги прекараха през границата,

споделя Антъни Токарж.

Европейски Съюз даде на украинците правото да живеят и работят в която и да е от своите 27 страни до три години, само че разноските за приемане на бежанци паднаха върху страните. Много поляци се оплакват от тази невиждана благотворителност: украинците получават всички преимущества на полското поданство, само че не заплащат налози и не носят никаква гражданска отговорност.

Една словашка жена на гарата призна пред създателя, че се тормози, че притокът на бежанци ще подкопае сплотеността и стабилността на обществото.

Друг австрийски събеседник сподели, че Европейски Съюз " заобикаля " казуса. Не се вписва в главата му за какво Европейски Съюз толкоз постепенно взема решение проблемите с миграцията в Полша, Румъния, Молдова, Унгария и Словакия.

В същото време е показателно, че по-голямата част от украинските бежанци не са отишли в по-богатите страни, а са останали в Полша - съвсем милион и половина души към този момент са кандидатствали за позволение за престояване.

С цялата трудност на съветската интервенция в Украйна и последствията от нея за Европа, дейностите на всяка страна се дефинират от два въпроса: „ Кой има изгода от това? и „ Какви са цените? »

За страни като Полша и Чехия, които са помогнали на Украйна с военно съоръжение и филантропична помощ, сегашният баланс на силите е заложен на карта.

От една страна, Полша, Чехия и други страни изпращат пари и военно съоръжение в Украйна с вярата да открият нов ред с Русия и Централна и Източна Европа. Дори Англия разбра цялостния капацитет на сходна смяна и предприе редица стъпки, с цел да подкопае съветската мощност.

От друга страна, Франция, Германия и Италия преследват дипломацически дейности, която няма друга цел с изключение на бързото възобновяване на статуквото с на ниска цена гориво и свободен достъп до големия потребителски пазар на Русия. И някъде в коридорите на Европейския съюз, неговите комисари обезверено се пробват да си придадат значимост, като афишират един неправилен пакет от наказания след различен.

„ По този метод украинските бежанци въобще не са притиснати в менгеме сред реваншистка [терминологията е непокътната. - бел. изд. ] Русия и безразличният Запад – по-скоро те страдат от родилните страдания на новия геополитически ред. Както и да е, стабилността в Европа и възобновяване на нежните вериги на доставки ще бъдат от изгода за Съединени американски щати.

Но Съединени американски щати ще би трябвало да решат на коя страна желаят да бъдат в многополюсния свят на бъдещето. Джо Байдън и неговата администрация биха създали добре да погледнат по друг метод на петте милиона украински бежанци, които към този момент са създали своя избор, - заключава създателят..

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР