~ Продължение на празничния ни текст, чиято първа част можете

...
~ Продължение на празничния ни текст, чиято първа част можете
Коментари Харесай

Наказателният отряд на Дядо Коледа

~ Продължение на празничния ни текст, чиято първа част можете да видите тук

2. Наказателният отряд на Дядо Коледа

Когато обликът на положителното не е дал упования резултат измежду децата, родителите в Германия, преди няколко века, са измислили по какъв начин да впечатлят хлапетата, с цел да ги изплашат и накарат да бъдат по-добри.

Тоест когато обликът на обичния Дядо Коледа не е бил достатъчен… са се появили неговите зли спътници. За да всяват боязън. Любовта е била заместена. Или по-скоро, хмм – допълнена.

Крампус е, може би, най-зловещото и необичайно олицетворение на асистент на Дядо Коледа. Съществото е студено зло, без никакви усеща и благосклонност към каквото и да било. Прилича на демон.

Тероризира наред и освен това – със студена прозорливост, без никакво състрадание, въпреки и да става дума за деца.

Интересен факт е, че хората, които се обличат и са се обличали като Крампус по разнообразни фестивали и празненства, извънредно доста наподобяват на български кукери. И то до последния подробност – от костюма до камбаните и веригите.

Крампус се появява през 17 век. Децата в Германия са вярвали, че, в случай че не са положителни през годината, ще бъдат посетени не от Дядо Коледа, а точно от Крампус, който ще ги изтезава. Образът на съществото е бил много стряскащ – изродена глава на козел, рога, дълъг език, в действителност – обликът на Сатаната, модифициран в баснословен воин.
(Или, както споделя Стан от South Park: “Dude, what the f*ck is wrong with German people?”)

*

Има и още помагачи и спътници на Дядо Коледа. Най-„ почтеният “ от всички тях е Zwarte Piet (Черен Петър). Той е просто сателит на Дядо Коледа, само че има неприятно отношение към него, което припомня малко на това, което е към плебей, само че в по-олекотена версия.

Zwarte Piet е испански мавър, негър, несъмнено, и постоянно представян от хората по фестивали и шествия в пресилени и преекспонирани краски – доста черен, с дебели устни, подсилени с алено червило, доста къдрав… е, типичната расистка концепция за един негър човек. Целта на появяването му е била да забавлява хлапетата по фестивалите. Произходът на Zwarte Piet също е от Германия.

Оттам идва и Knecht Ruprecht (Слугата Рупърт), който е част от „ Тъмните помагачи “. За първи път се появява в пиеса през 1668 година и е бил помощник на Christkindl. Може би тук е мястото, на което би трябвало да разбираем, че не постоянно Дядо Коледа е бил считан за носещия дарове благодетел на празника. Christkindl (или Бебето Исус) е бил главният (а на някои места в Германия към момента е) покровител на Коледния дух, който в действителност е вършел това, което през днешния ден всички знаем, че прави дядо Коледа.

Knecht Ruprecht е рожба на Протестантската реформация в Германия и доста наподобява на актуалния сегашен облик на Дядо Коледа, само че е облечен в тъмни кожи, носи пръчки, с които бие непослушните деца и вместо дарове носи въглища, които дава на същите тези непослушници.

По времето на Нацизма в Германия обликът на Knecht Ruprecht става изключително известен измежду германците, тъй като е натрапен принудително от пропагандата на властта. Опитвайки се да отстраняват християнския подтекст на Коледа, нацистите почнали да натрисат на хората Knecht Ruprecht като съществена фигура, обвързвана с празника. Дори почнали да вършат препратки и да се пробват да го свързват със старогерманския господ Один.

Интересното е, че с думата Ruprecht германците в миналото описвали дявола. Не в оня смисъл на най-големия и основен демон – Сатаната, само че като демон, който населява домовете и прави несгоди измежду хората.

Belsnickel е различен облик, свързван с Коледа, само че, за разлика от „ помагачите “ и „ спътниците “ на Дядо Коледа, той се явява самичък и не съпровожда никого. Той се появява вместо Дядо Коледа. Носи кожени облекла, маска, има дълъг език (като Крампус) и носи пръчки, с които да бие непослушните деца (като Knecht Ruprecht).

С други думи – от истинските облици, основани от митологията на европейския човек, няма нито един помощник на Дядо Коледа, негов сателит, прислужник или заместител, който да е с добър темперамент.

Всички са с профила на садистични психопати и общо взето никой не желае да се среща с тях. Съвсем не са като славянската Снежанка или американската версия за елфи и елени, спътници на Добрия Старец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР