Продължават заплахите, свързани с фитосанитарния котрнол на граничния пункт Капитан

...
Продължават заплахите, свързани с фитосанитарния котрнол на граничния пункт Капитан
Коментари Харесай

На Капитан Андреево - отхвърлят 246% повече храни заради пестициди -

Продължават заканите, свързани с фитосанитарния котрнол на граничния пункт " Капитан Андреево ". Трима инпектори от БАБХ не пристигнаха на работа в 4-те дни на одита, като си пуснаха отпуск, имаме сигнали, че те са били заплашвани, както и фамилиите им.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов на конференция в Българска телеграфна агенция. От 7 юли европейски инспектори ревизират по какъв начин българската страна се оправя с фитосанитарния надзор на границата. Данните от одита са предоставени на ГДБОП, сигналът ще бъде изпратен и на прокуратурата.  

По думите на изпълнителнителния шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния надзор е безстопанствен от компаниите, които в последните 10 години са били чартърен.

Има и смяна на предназначението на здания, които може да докара до прекъсване на контрола във връзка с вноса на фуражите. Предназначението на постройката били заменено през 2012 година и там се помещавали офисите и касата на компанията наемател " Евролаб " с представител Васил Димитров, който по думите на зам.-земеделския министър в този момент е в болнични.

По 6 тона храни са отхвърляни приблизително дневно през предходната година поради повишено наличие на пестициди, сега Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, заяви Христанов. 

Той даде информация за фитосанитарния надзор в интервала 13 април – 19 май 2022 година - 35 дни преди БАБХ да стартира лабораторна активност и за интервала 20 май – 25 юни – 35 дни, откакто стартира активност.

Партидите със повишено наличие на пестициди преди БАБХ да стартира лабораторна активност са 0,36 на 100, а по-късно са 0,63 %. Общият размер, който минава надзор за предходния интервал е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В интервала, в който БАБХ стартира своята активност на пункта, са минали за надзор 21 хиляди тона храни, като са отхвърлени 806 тона, заяви Христанов. Сравнихме и същия интервал на предходната година по отношение на тази година, сподели зам.-министът. В оня интервал на предходната година са отхвърлени поради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхъвря 806 тона храни. Това е нарастване със 727% на количеството отхвърлена поради пестициди храна, осведоми Българска телеграфна агенция. 

От януари 2020 година до ноември 2021 година в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е записала повече проучвания, в сравнение с механически е способна да извърши, заяви още Христанов.

По думите му през юли 2021 година няма нито една отхвърлена партида, нито един отритнат кг стока не е върната от границата и не е препоръчана за заличаване. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР