Продължават вторичните трусове след мощното земетресение, което разтърси северната турска

...
Продължават вторичните трусове след мощното земетресение, което разтърси северната турска
Коментари Харесай

Над 106 вторични труса паникьосаха Турция след мощното земет...

Продължават вторичните земетресения след мощното земетресение, което раздруса северната турска провинция Дюздже рано в сряда.

 Анадолска организация
Земетресение от 5,9 по Рихтер 
Турската дирекция за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) в своя формален Туитър акаунт разгласи, че епицентърът на земетресението се намира в Гьоляка, окръг Дюздже. Трусът настъпил в 4:08 сутринта (3:08 българско време). Магнитудът в началото беше разгласен за 6,1 по Рихтер, само че по-късно е ревизиран на 5,9 от основаната в Истанбул обсерватория Кандилли на университета Воазичи. AFAD също заяви за минимум 106 вторични труса, продърлжаващи в региона след земетресението. Най-големият от тях е бил с магнитуд 4,3 по Рихтер. 

От AFAD оповестиха, че на място работят 422 спасители и 120 транспортни средства.
Трусовете бяха усетени на повече от 200 км.
Трусовете бяха усетени в Истанбул, Бурса, Анкара и Измир на повече от 200 километра, както и в други градове в района. 

Земетресението е усетено и в някои източни региони на България и Гърция, както и в Украйна и даже Кипър.

Уплашените поданици на Дюздже излязоха на улицата и прекараха остатъка от нощта на открито. 

 
Над 50 души са ранени
Властите оповестиха, че минимум 50 души са били ранени при земетресението, като един е в тежко положение. 33 от тях към този момент са изписани от лечебните заведения.


Хора скачат от прозорците
Повечето пострадвания са резултат от уплашени хора, скачащи от прозорците.

Освен Дюздже, където 37 души бяха ранени, се оповестява за потърпевши и в Истанбул и северните провинции Болу и Зонгулдак, ситуирани по-близо до епицентъра.
Прекъсване на електрозахранването 
Кметът на Дюзче Фарук Йозлю удостовери, че няма известия за жертви и че земетресението е предизвикало спиране на електрозахранването в провинцията. 

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлю посочи, че спиранията на електрозахранването са били „ следени прекъсвания “ и че зареждането е възобновено в някои квартали. 

 
Над 8000 здания са увредени
Той разгласи, че има данни за съществени материални вреди в региона. Над 8000 здания са повредени след мощния трус, заяви министър Сойлю.

Според първичните оценки нито една сграда не е изцяло разрушена. Но експерти ще преценяват кои здания ще се наложи да бъдат разрушени по-късно заради ограничения за сигурност.

 
Училищата са затворени за 3 дни
Учебният развой в региона е анулиран за три дни.

Екипи ревизират селата по-далеч от гъсто обитаемоте региони за вреди и жертви и до момента е открито, че единствено няколко конюшни за добитък са се срутили.

Министър Сойлю означи, че службите за незабавна помощ са нащрек и че екипи не престават да обследват засегнатия район. 

 Анадолска организация
Трусът напомни предходни трагедии
За множеството локални поданици това беше заплашителен миг, който им подсети за минали земетресения. 

На 12 ноември 1999 година Дюздже беше разтресен от земетресение с магнитуд 7,1, което продължи 30 секунди, убивайки 710 души и ранявайки 2679. На годишнината от земетресението тази година се организира общонационално обучение за подготвеност при земетресение.

Земетресението в Дюздже пристигна след земетресението от 17 август 1999 година, което удари град Измит в северозападната част на Турция и умъртви 18 373 души и рани 23 781 с трус с магнитуд 7,6, съгласно публични данни на AFAD.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР