Продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ. „Булгаргаз“ обявява

...
Продължават скандалните действия при осигуряването на природния газ. „Булгаргаз“ обявява
Коментари Харесай

Скандален търг на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh

Продължават скандалните дейности при обезпечаването на природния газ. „ Булгаргаз “ афишира търг с начална цена от 380 лева./MWh! Индустрията, топлофикациите и семействата изнемогват измежду лято при цени от порядъка на 300 лева, а „ Булгаргаз “ купува за септември на 380 лв.. Това се споделя в писмо до президента и министър-председателя, изпратено от ръководителя на УС на БСК и ръководител на АОБР за 2022 година Добри Митрев. В него се упорства Министерският съвет и спешният щаб да преустановят хаоса и да стартират да вземат национално виновни решения.

Ето и цялостният текст на писмото:

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: Скандален търг на „ Булгаргаз “ с начална цена от 380 лева./MWh

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Продължават скандалните дейности при обезпечаването на природния газ.

„ Булгаргаз “ афишира търг с начална цена от 380 лева./MWh! Индустрията, топлофикациите и семействата изнемогват измежду лято при цени от порядъка на 300 лева, а „ Булгаргаз “ купува за септември на 380 лв..

Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското произвеждане, ще доведат до банкрут топлофикациите и ще оставят българите на мрачно, студено и без работа на прага на зимата.

Ако вземахме декларираните количества от „ Газпром износ “, при актуалните цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лева./MWh. Вместо това, ние търсим газ незнайно от къде на цени 1,5 пъти по-високи!

Подобни дейности са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от дребната хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика.

Политици и брокери се упражняват всекидневно в общественото пространство, че нямаме потребност от газ, че пазарът бил свободен и впрочем. Газът е „ футболът “ през днешния ден – всички схващат от него. До оня ден ни обещаваха четири пъти по-евтин газ. И в август е два пъти по-скъп по отношение на април. А зимата идва на следващия ден.

Докога ще се държим като най-богатата страна в Европейски Съюз?

Настояваме сходни скандални дейности да бъдат прекъснати, а Министерският съвет и спешният щаб да преустановят хаоса и да стартират да вземат национално виновни решения.

В противоположен случай, вредите, нанесени на стопанската система и жителите, ще са необратими.

Искаме задоволителни количества и търпими цени!

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ
Председател на УС на БСК и ръководител на АОБР за 2022 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР