Продължават руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, НАТО потвърди

...
Продължават руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, НАТО потвърди
Коментари Харесай



Продължават руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, НАТО потвърди помощта

Продължават съветските удари против енергийната инфраструктура на Украйна, НАТО удостовери помощта си за Киев, а американският и съветският президент обявиха подготвеност да договарят за завършек на спора, само че с неприложими и за двете страни условия.

В Китай младежи стачкуваха против коронавирус ограниченията, които не се подвигат към този момент трета година.

А в Катар сътвориха история с напълно женски реферски екип на мач от международното състезание по футбол.

Войната в Украйна

Между 10 и тринайсет хиляди украински военни са починали през деветте месеца от съветското нахлуване против Украйна, разгласи президентският консултант Михайло Подоляк. Това са първите данни за броя на починалите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили заяви за близо 9000 убити украински военнослужещи. Според Подоляк до 100 000 съветски бойци са били убити след нахлуването на 24 февруари, а още сред 100 и 150 хиляди са били ранени, изчезнали или неспособни да се върнат в борба.

Продължава съветският обстрел на Херсон и покрайнините, където украинските управляващи проверяват хипотетични военни закононарушения на съветските сили, осъществени преди изтеглянето им предишния месец. Според украинската войска Русия отстранява нуклеарните бойни глави от остаряващи стратегически крилати ракети и ги изстрелва против Украйна, с цел да изтощи украинските системи за въздушна защита.

Съюзниците от НАТО показаха твърда решителност да продължат да дават бърза и ефикасна помощ на Украйна за превъзмогване на другите рецесии, които я връхлитат. Около това се сплотиха външните министри от Алианса на срещата им в Букурещ. Сред главните тематики на срещата беше снабдяването на Украйна с оръжие и съоръжение, с цел да може да възвърне провалите в енергийната мрежа и да преживее зимата под съветски обстрел. Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че ще продължи да убеждава  Германия да даде на Киев зенитно-ракетните системи „ Пейтриът “, които тя е подготвена да изпрати в Полша.

Отношенията сред Русия и Запада

Русия и Западът не могат да възстановят предходните си връзки, безапелационен е съветският министър на външните работи Сергей Лавров. Според него НАТО е “агресивен блок ”, а не защитителен съюз, за какъвто се е представял до неотдавна. Ядрената война е неприемлива, само че би трябвало да се заобикалят всевъзможни конфликти сред нуклеарните страни, в това число с потреблението на елементарни оръжия, сподели още Лавров, като предизвести, че ескалацията може да придобие неконтролируем темперамент.

Американският президент Джо Байдън съобщи за първи път след съветското навлизане в Украйна, че би разговарял с Владимир Путин, в случай че съветският държавен глава в действителност желае да приключи войната. Кремъл съобщи, че е отворен за договаряния, само че не и по настояването на Запада да се изтегли от Украйна.

Covid-19 в Китай

Китай стартира последователно облекчение на коронавирус ограниченията след невижданите по мащаба си митинги в страната. Властите ще разрешат на хората с позитивни проби за коронавирус като бременни, възрастни и хора със съпътстващи болести да се карантинират вкъщи при избрани условия. Ще се ускори потреблението на  антигенни проби и ще намалее всеобщото тестване.

Няколко града в Китай отстраняват локдауните на районно равнище,  а в някои даже ще разрешат провеждането на присъствени образователни занятия, заведенията за хранене, киносалоните и други бизнеси ще отворят още веднъж.

Миналият уикенд в огромните китайски градове се организираха огромни митинги против обвързваните с коронавирус ограничавания.  Демонстрантите се оповестиха против строгите  ограничения, които властта постанова в напъните си да поддържа политиката на „ нулев коронавирус “. Издигнати бяха и антиправителствени лозунги, както и претенции за оставката на президента Си Цзинпин. Демонстрации имаше в  Шанхай, Пекин и Ухан, които изненадаха силите на реда със своя мащаб.

Женски съдийски екип на Световното в Катар

И най-после една вест от Световното състезание по футбол в Катар, което към този момент влезе в историята с многото прецеденти. За първи път напълно женски реферски екип управлява мача сред Коста Рика и Германия.

Главен арбитър беше французойката Стефани Фрапар, а нейни помощници – бразилката Неуза Бак и мексиканката Карен Диас. Фрапар има непрекъснато наличие в нарядите на УЕФА и ФИФА както на клубно, по този начин и на национално равнище.

Преди шампионата тя показа, че се надява наличието на дами рефери в Катар да „ накара нещата да се случват “ на по-мащабно равнище. „ ФИФА дава явен знак с изпращането на съдии от женски пол в тази страна “, съобщи французойката.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР