Продължават локалните протестите на надзиратели и съдебна охрана. За днес

...
Продължават локалните протестите на надзиратели и съдебна охрана. За днес
Коментари Харесай

Надзирателите заплашват с по-крайни мерки, ако не бъдат чути исканията им

Продължават локалните митингите на надзиратели и правосъдна защита. За през днешния ден са планувани в Бобов дол и Варна, а през идващите дни демонстрации ще има във Враца, Ловеч и Пазарджик. Надзирателите и правосъдните охранители упорстват за нарастване на заплатите им, възстановяване на изискванията на труд и попълване на незаетите щатни бройки.
Към момента държавното управление не демонстрира метод за разрешаването на проблемите на чиновниците в пандизите, съобщи за БНР заместник-председателят на отрасловия профсъюз Радослав Мартинчев .
„ Случващото се в пандизите, арестите и в защитата на правосъдната власт, и това, което се случва в целият бранш " Сигурност ", е въплъщение на протичащото се в цялата страна. Случващото се е артикул на волята на държавните органи, овластени от Конституцията, да ни съставляват. Приложената досега държавна политика в областта на сигурността генерира само и единствено неустановеност и напрежение, което към днешния ден от ден на ден ескалира “.
Мартинчев съобщи още, че ще се усилва броят на недоволните чиновници в пандизите, които желаят компенсации от страната за полаган ексклузивен труд поради липса на задоволително надзиратели.
Във връзка с това, че надзиратели и охранители от Варна са в подготвеност да стартират да водят каузи, да пускат всеобщо заявки за отпуски, Мартинчев сподели, че, откакто е тръгнало като самодейност от едно място, то доста бързо може да се разрасне и по останалите подразделения на съответните структури.
„ Вярно е това, че е насъбран голям размер отпуск и даже мога да уточнявам цифрата – 192 хиляди 550 дни. Това е публично предоставена информация по Закона за достъп до служебна информация от Групово дело „ Изпълнение на наказванията “. Има и друго – нещо по-смущаващо – това е оня грамаден размер от правосъдни решения с подадени изплатени изпълнителни листа, което възлиза за българския поданик сума от 2 милиона 911 хиляди. До месец януари 2018 година тази сума е изплатена, само че означавам, че постъпват в допълнение изпълнителни листа след тази дата. Няма да се учудя, в случай че в границите на три месеца това провокира лавинообразно завеждане и надлежно постановяване. “
Погазват се Конституцията, законите, правилниците, въз основа на които се регламентира работното време, не се дават и почивките, сподели още той.
„ Неравенството в заплащането – и в главното заплащане, и в спомагателните хонорари, датира от повече от 8 години. Към днешна дата ние сме в едно неравностойно състояние. “, сподели той и добави, че в събирана подписка, която е адресирана до министър-председателя, ръководителя на Народно събрание, еврокомисаря по правораздаването и до министър на правораздаването, един от главните претекстове е за митингите е несъгласието с водената досега държавна политика, която открива „ едно дискриминативно отношение “.
На 26 март следва и народен митинг в София, който ще съвпадне със срещата на правосъдните министри от страните на Европейския съюз.
„ Синдиката на чиновниците в пандизите в България е създал проект от седем стъпки по целенасоченост. В подготвеност сме да разтеглим този проект и да уточняваме дейностите си, като можем да пристъпим и към по-крайни ограничения в границите на закона “, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР