Продължават да растат цените на пазара на тока. Необходими ли

...
Продължават да растат цените на пазара на тока. Необходими ли
Коментари Харесай

КНСБ: Парното на домакинствата ще нарасне с двуцифрен процент

Продължават да порастват цените на пазара на тока. Необходими ли са незабавни ограничения и какви би трябвало да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В "Твоят ден " тематиките разясниха Пламен Димитров от КНСБ и Васил Велев от АИКБ.
"Такива цени в никакъв случай не е имало, освен това толкоз бързо ескалиращи. Това е невиждано. Очаква се междинната пазарна цена да бъде двойна. Това значи, че всички, които са на свободния пазар и не са битови консуматори, получават двойни сметки за ток и те ще продължат да порастват. За идващите две тримесечия прогнозата е такава ", изясни Велев.
Според него над 2 милиарда лв. в допълнение ще бъдат конфискувани на свободния пазар.
"Това става или за сметка на възнагражденията на хората, или за сметка на растеж на цените. Те са над два пъти по отношение на прогнозните и над три пъти по отношение на миналогодишните ", разкри той.
Според Димитров пък няма страна в Европа, която да се оправи сама с растежа на цените.
"Има предпоставки за съвършената стихия. С тези заплати няма по какъв начин да се оправим. По линия на цената тока семействата ще бъдат предпазени, само че по линия на газа няма да бъдат. Вероятно сметките за парно ще набъбнат с двуцифрен % ", счита той.
По думите му са нужни съответни пакети за помощ на хората.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР