Продължаващата руска инвазия срещу Украйна постави необходимост от единен, надежден

...
Продължаващата руска инвазия срещу Украйна постави необходимост от единен, надежден
Коментари Харесай

Професорът от САЩ Джъстин Мадокс пред БНТ: Борим се с дезинформацията по нов начин

Продължаващата съветска инвазия против Украйна сложи нужда от обединен, благонадежден и резистентен метод за противопоставяне на хибридните офанзиви и отстояването на открития правов ред в демокрациите. Проф. Джъстин Мадокс, учител в Университет Джордж Мейсън в Съединените щати, беше специфичен посетител по тези тематики на Центъра за проучване на демокрацията.

Проф. Мадокс даде особено изявление за " Светът и ние ":

Българска национална телевизия: Проф. Мадокс, Вие сте някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, сега профилиран в създаването на стратегии за национална сигурност посредством разбори и ултра-модерни технологии. Какви са главните провокации пред националната сигурност на страните в днешно време? Как са се трансформирали те през последните няколко години?

Джъстин Мадокс: Докато работех в Централно разузнавателно управление на САЩ, главната ни грижа и проблеми пред националната сигурност бяха нуклеарните оръжия, сигурността по границите, обезпечаването на базовата сигурност на страната. В наши дни основна опасност се оказва потреблението на хибридни концепции, преди към 10 години, това не изглеждаше по този начин. Затова в този момент в действителност се борим с дезинформацията и пропагандата и злоупотребата с информация по един нов метод, който провокира нашите качества за обезпечаване на сигурност.

Българска национална телевизия: Високите технологии вземат решение ли някои от тези проблеми със сигурността или технологиите могат да са част от казуса?

Джъстин Мадокс: Със сигурност монетата има две страни, в случай че този израз отразява тъкмо обстановката. В последно време, технологията е платформа за толкоз доста дезинформация и агитация. И изключително обществените мрежи, откъдето идва голяма част от тази информация. Съществуват обаче и нови технологии, които в този момент се появяват онлайн, и които са много надеждни. Те могат да ни оказват помощ да се борим против дезинформацията, с която се сблъскваме. И в действителност има необятна мрежа от такива технологии. Някои от тях евентуално са познати на феновете, други - не. Но ние, по този начин или другояче - сме мощно заинтересувани от технологиите, които ни оказват помощ да знаем по кое време дадена информация е вярна и да знаем от кое място идва избрана информация. Освен това за нас са значими технологиите, които оказват помощ на аудиторията да види дезинформацията, когато тя се появи.

Българска национална телевизия: Можете ли да ни дадете някакъв образец по какъв начин тези новопоявяващи се технологии могат да бъдат внедрени, с цел да се борят с дезинформацията?

Джъстин Мадокс: Мисля, че един прелестен образец са игрите, които се появяват сега, против проблемите с дезинформацията. В момента има организации в Европа, които създават игри за доста необятна публика. Играейки играта, Вие можете да изпитате казуса с дезинформацията и да играете с казуса с дезинформацията. И като вършиме това, вие в действителност получавате „ ваксина " против тази дезинформация.

Българска национална телевизия: Как войната в Украйна ускори заканите за националната сигурност и подкопа стабилността и открития ред?

Джъстин Мадокс: Мисля, че това е един от най-сложните проблеми, с които се сблъскахме на бойното поле. Това, което виждаме, че се случи и последва нашествието в Украйна, е консолидираното на нови технологии. Това просто не се е случвало при предходни спорове. Така вие виждате Украйна да притегля участници от частния бранш, като цифрови следователи, и да употребява тази информация. Виждате организации като Анонимъс, провеждащи действия, които преди не биха били признати задушевно от държавен индивид, само че тези действия в действителност са интегрирани в държавните потенциали. Това е една напълно нова осведомителна среда. И тя в действителност кара останалата част от света, останалата част от Запада, да премисли по какъв начин тя употребява тези технологии и по какъв начин се опълчва на съперника си.

Българска национална телевизия: Колко уязвими са страните, които в предишното са били част от орбитата на Съветския съюз? Като България да вземем за пример.

Джъстин Мадокс: Мисля, че България е едно изумително място. Тя е кръстопът на толкоз доста култури. Поради това Вие имате разнообразни гледни точки в цялата страна. Някои от тези гледни точки няма да съответстват с главното обръщение, което страната се пробва да развие. И по този начин, това, което виждате, е напрежението сред мнението на болшинството и мнението на малцинството. И това напрежение поражда дезинформация и агитация и други сходни детайли.

Българска национална телевизия: Хората се тревожат когато чуят да се приказва за нуклеарна опасност. Колко реалистична Ви наподобява такава опасност в наши дни? Може ли да бъде избегната?

Джъстин Мадокс: Смятам, че Владимир Путин е относително непредвидим и това е основният проблем. Но мисля също, че той съзнателно си е основал репутацията на непредвидим човек. И поради това ние реагираме по този начин по отношение на него. Смятам, че би трябвало всъщност да сложим Путин назад в кутията му и да стартираме още веднъж да си възвръщаме осведомителната среда, тъй че той да не може да ни държи заложници на своите нуклеарни закани.

Българска национална телевизия: Знам, че сте работили по интервенции против групата Ислямска страна. Все още ли е световна опасност за сигурността групата? В последно време тематиката наподобява някак затихнала?

Джъстин Мадокс: Терористите, Ислямска страна, както и Ал Кайда, са към момента там. Те обаче са съществено упаднали, което мога да кажа с наслада. Научихме доста от процеса на разгромяване на Ислямска страна. Мисля, че разбрахме също по какъв начин да използваме тези нови технологии и да ги насочваме против дезинформацията и пропагандата на тези терористични организации. Научихме се още по какъв начин да свързваме тези софтуерни благоприятни условия с опциите за водене на война - бомби и огнестрелни оръжия. Така че ние научихме доста.

Българска национална телевизия: Да поговорим за американската политика. Вие сте републиканец. Как ще коментирате резултатите от междинните избори в Съединените Щати, които се организираха неотдавна? Какво демонстрират те?

Джъстин Мадокс: Мисля, че те демонстрират, че така наречен предстояща „ алена вълна " се оказа „ червен неуспех " и това е добре. Мисля, че Републиканската партия в действителност би трябвало да се бори със своята еднаквост. Тя е в доста неприятна позиция, изгубила е своята морална величественост и като един тип негативно следствие от това демократите в този момент имат чувството за морално предимство. Налице е едно непоносимо чувство за съревнование сред двете политически партии. И мисля, че в случай че републиканците просто признаят някои от своите неточности, това в действителност би помогнало доста.

Българска национална телевизия: Вие избрахте девиза „ A unifier, finally " ( " Най-накрая Обединител " ) при явяването си на изборите за Камарата на делегатите на Вирджиния предходната година. Струва ми се обаче, че Съединени американски щати към момента са мощно разединени и наподобява, че ще бъдат още по-разединени в годините до президентските избори.

Джъстин Мадокс: Не съм склонен. Смятам, че Америка е обединена, мисля, че има редица организации и лица, които желаят да обрисуват Америка като разединена. Мисля, че това е добра тактика, че хората вършат и пари от това. Мисля обаче, че има повече обединяване и повече умишлено мислене в сравнение с множеството хора считат за Съединени американски щати.

Българска национална телевизия: Бившият президент Тръмп оповести твърдото си желание да се яви на избори още веднъж. Смятате ли, че е евентуално той да завоюва и по какъв начин това се отразява на националната сигурност, изключително в връзките с Русия?

Джъстин Мадокс:Надявам се, че Съединени американски щати са научили урока си за Доналд Тръмп. Смятам, че той не принадлежи към нашата политическа система. Мисля, че размириците, свързани с расизъм, са най-хубавият индикатор, че той е неверният човек за тази позиция и се надявам, че той няма да бъде претендент на тези избори.

Българска национална телевизия: Разбирам. Съединени американски щати имат такава значима роля в света сега при всички закани за сигурността. Мислите ли, че се оправят добре и схващат същината на проблемите?

Джъстин Мадокс: Да, като цяло. Мисля, че Съединени американски щати се връща още веднъж в позиция, в която се усеща комфортно, да бъде лидер! И мисля, че това е прелестна позиция за Съединени американски щати. Мисля, че изгубихме част от нея по време на администрацията на Тръмп и в този момент я възвръщаме.

Българска национална телевизия: Какво посъветвахте българските си сътрудници, какво бихте посъветвал държавното управление?

ДжъстинМадокс: Дали съм ги съветвал за нещо? Съветвам ги по принцип, че има способи за противопоставяне на проблемите с дезинформацията и пропагандата и за създаване на нови системи, които могат да оказват помощ на всички нас да противодействаме на тези проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР