Продължаване на мярката за компенсация на небитовите потребители на ток

...
Продължаване на мярката за компенсация на небитовите потребители на ток
Коментари Харесай

Предлагат 190 лв. енергийна помощ за фирмите

Продължаване на мярката за отплата на небитовите консуматори на ток на свободния пазар за декември предложи ръководителят на АИКБ Васил Велев. Работодателите желаят още и увеличение на помощта до 190 лева.за мегаватчас. За октомври и ноември тя беше 110 лева, само че за декември няма планувана помощ, до момента в който цените на тока не престават да се подвигат.

Предложението беше направено по време на съвещание на Съвета за тристранно съдействие през вчерашния ден. От началото на 2022 година се чака КЕВР вземе ново ценово решение за оставащите 6 месеца с планирана цена към 300 лева, тъй че да е съобразена с действителността. В същото време за отплата да се планува 150 лева негативна такса обвързване към обществото за вътрешното ползване. Тези две ограничения могат да се компенсират от свръхпечалбата на АЕЦ " Козлодуй ", както и от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", желаят още представителите на бизнеса.

Междувременно работодатели и синдикати не стигнаха до единно мнение дали би трябвало да се удължи понижената ставка Данък добавена стойност от 9% за ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Това бе разисквано на съвещание на Тристранния съвет. Бизнесът поддържа мярката, като АИКБ предложи понижената ставка за книгите да остане за непрекъснато, поради " общото илитератство и безпросветност " на цялото общество ".

БСК пък изиска понижаване за целия бранш храни и питиета, без алкохолните. КРИБ обаче се въздържа.

Синдикатите изрично не утвърждават 9% Данък добавена стойност да остане за заведенията за хранене. Според КНСБ диференцираната ставка не цели поевтиняването на артикули, по тази причина бизнесът би трябвало да се поддържа през разноските, а не през приходите. Те желаят общо понижаване на Данък добавена стойност на 15% за всички, с цел да има резултат по цялата верига.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР