“Продължаваме промяната, БСП и “Демократична България няма да подкрепят правителство

...
“Продължаваме промяната, БСП и “Демократична България няма да подкрепят правителство
Коментари Харесай

БСП, ПП и ДБ няма да подкрепят кабинет на номинирания от ГЕРБ проф. Николай Габровски

“Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ” няма да поддържат държавно управление с мандата на ГЕРБ, стана ясно от изявления на партийни водачи от трите обединения в Народното събрание във вторник.

В понеделник президентът Румен Радев проф. Николай Габровски първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Той е номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател.

От партия “Възраждане ” споделиха още в понеделник, че няма да гласоподават “за ” кабинет с министър председател Николай Габровски. Позицията на Движение за права и свободи към момента не е оповестена, а " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев показва диалогичност.

Ако няма смяна в позициите на четирите парламентарни сили и всички депутати влязат в пленарната зала при гласоподаване, теоретично не е допустимо съставянето на постоянен кабинет с първия мандат. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " имат общо 115 народни представители. Те ще са задоволително за избор на държавно управление единствено в случай че някоя от партиите или 11 депутати решат да не вземат участие в гласуването. Само в догадка на отсъстващи народни представители нужният брой гласове " за " при сформиране на кабинет е под 121.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " имат надлежно 53 и 20 народни представители, " Възраждане " - 27, а Българска социалистическа партия - 25. Резултатът от изборите на 2 октомври е подобен, че в 48-ото Народно заседание образуването на стабилно болшинство наподобява невероятно.

От " Продължаваме промяната " по-скоро няма да се пробват да сформират кабинет с втория мандат, в случай че първият се провали. Амбиции да направи опит са образуване на държавно управление има водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в случай че третият мандат бъде връчен на партията.

За третия мандат, който съгласно конституцията се дава на парламентарна група по желание на президента, предпочитание показва и някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев.
Няма по какъв начин да подкрепим държавно управление на ГЕРБ
Няма по какъв начин да подкрепим държавно управление на ГЕРБ, знаейки, че господин Борисов " стои и дебне всяка минута за всяко деяние на хората от ГЕРБ ", сподели в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков. Това, което сме дали обещание преди изборите, и което ще осъществим след изборите, е едно и също - няма да подкрепим нито държавно управление на ГЕРБ, нито на Движение за права и свободи, сподели Петков. Той добави, че проф. Габровски има добра известност в своята област като доктор, само че Борисов взима решенията.

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, колкото и да заслужава почитание, няма да промени позицията на " Демократична България ". Това сподели Христо Иванов, ръководител на парламентарната група на " Демократична България ", а позицията на обединението е, че няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС.

Няма да подкрепим държавно управление с първия мандат на ГЕРБ и с претендент за министър-председател проф. Габровски, сподели и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Вторият мандат
От думите на Кирил Петков стана ясно, че " Продължаваме промяната " няма да сформира кабинет на малцинството с втория мандат. Няма по какъв начин този парламент, който е подготвен да направи " безумията " от предходната седмица, да поддържа едно държавно управление, което е антикорупционно, реформистко, сподели Петков. Той има поради на машинното гласоподаване с превръщането на машините в принтери за бюлетини при окончателното гласоподаване на промените в Изборния кодекс.

Христо Иванов счита, че има късмет за държавно управление с мандат на “Продължаваме смяната ”. “Ние продължаваме да считаме, че в случай че въобще в този парламент има някакъв късмет, при цялата трудност на политическия ребус, да се излъчи държавно управление, от наша позиция - това е с втория мандат ", сподели Иванов. Той добави, че от " Демократична България " са подготвени да продължат договарянията с " Продължаваме промяната " за разработване на формула, която би дала някакъв късмет за кабинет на малцинството с втория мандат.

Попитана дали биха подкрепили кабинет на малцинството на „ Продължаваме Промяната “, в случай че решат да внесат подобен, Корнелия Нинова отговори, че „ първо щяха да внасят държавно управление, в този момент няма да внасят, дано да се дефинират какво ще вършат, да го заявят, когато получат втория мандат и тогава ще разясняваме “.
Третият мандат
Корнелия Нинова добави, че от Българска социалистическа партия постоянно са казвали: " Първия мандат не поддържаме, вторият е ясно, че е на „ Продължаваме Промяната “, третия ще изчакаме да забележим на кого ще бъде и когато обстоятелствата станат обстоятелства, ще разясняваме ".

Ако три пъти 48-ото Народно заседание не успее да избере постоянно държавно управление, президентът Румен Радев би трябвало да го разпусне с декрет и да насрочи предварителни парламентарни избори в период до 2 месеца, гласят разпоредбите съгласно конституцията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР