Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални

...
Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални
Коментари Харесай

Борисов: Инвестираме нови 1,8 млн. лв. за развитието на археологията

„ Продължаваме да поддържаме развиването на археологията в България. Имаме неповторими културно-исторически обекти с голям капацитет и държавното управление ще продължи да подкрепя тяхното развиване “. Това съобщи на днешното държавно съвещание министър председателят. 1,8 милиона лв. отпусна през днешния ден държавното управление за 6 значими археологически обекти в страната.

На Българската академия на науките се дават 350 000 лв., с които ще се продължат дейностите по археологическото изследване, възстановяване и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „ Това е едно в действителност емблематично място за цялата страна. Привлича доста туристи и демонстрира, че нашата земя е в действителност една от най-древните в света “, съобщи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
 Христо Иванов: Борисов персонално да подкара фадромата и да бутне морския сарай на Доган Христо Иванов: Борисов персонално да подкара фадромата и да бутне морския сарай на Доган
Призовавам Бойко Борисов да подкара персонално фадромата и да  събори летния сарай на Ахмед Доган на плаж " Росенец ". Това сподели председа...
Правителството отпусна 400 000 лева на община Петрич за изследванията на Античния град „ Хераклея Синтика “. Обектът е един от най-посещаваните в региона от туристи от над 60 страни. Пътят до „ Хераклея-Синтика “ към този момент бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.
300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически изследвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.„ Това е най-големият център на римската просвета в Северозападна България. Огромен град, ситуиран на 800 дка “, съобщи доцент доктор Здравко Димитров от при Българска академия на науките. Премиерът Борисов означи и положителната работа на археолозите, които работят интензивно по трасето „ Ботевград-Видин “. „ Когато има автомагистрала в региона, ще идват и повече туристи да видят този обект “, посочи министър-председателят Борисов.
Археологът проф. Николай Овчаров благодари на държавното управление за предоставените средства. „ Всички обекти са с голям капацитет в региона на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето освен на археологията, а и за стопанската система “ акцентира проф. Овчаров. Той посочи, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната. „ Много се направи в региона на археологията през последните години. Подобри се доста инфраструктурата до и на обектите “ посочи министър председателят Борисов. Той означи, че през годините държавното управление е отпуснало доста средства за възстановяване на културни монументи, в това число са предоставени такива за развиването на подводната археология.
Другите обекти, за които през днешния ден Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лева на община Кърджали за консервация на Скален древен и феодален град Перперикон и на Средновековната цитадела Вишеград. 300 000 лева се предоставиха на община Търговище за античния и феодален град Мисионис. 100 000 лева бяха утвърдени и за Българската православна черква за доизграждане на храм „ Св. Цар Борис – Михаил Покръстител “ град Разград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР