Продължаваме да подкрепяме инвестиции в иновации и експортоориентирани компании, защото

...
Продължаваме да подкрепяме инвестиции в иновации и експортоориентирани компании, защото
Коментари Харесай

Лорер даде старт на инвестиция за 11 млн. лв., обяви приоритети

Продължаваме да поддържаме вложения в нововъведения и експортоориентирани компании, тъй като те основават повече добавена стойност за българската стопанска система, основават напредък, който се трансформира в по-високи приходи. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който даде формален старт на нови индустриални мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови артикули, в завода на компанията край Шумен.

Новата инвестиция в машини на „ Алкомет “ е на стойност 11 млн. лева, като след стартиране в употреба на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и към 35 нови работни места. Компанията към този момент мина и към серийно произвеждане за електрическите автомобили на своя нов сътрудник - BMW Group, с който са подписани дългогодишни контракти.

„ Задача ни е да търсим благоприятни условия за стопански напредък, тъй че растежът и приходите да изпреварват инфлацията “, акцентира Лорер. Той добави, че задачата е да продължи грижата за стопанската система, бизнеса и хората. „ Работим с цел да продължи  положителното движение на стопански напредък, макар интернационалните рецесии, а оттова да имаме и растеж на заплатите “, сподели Лорер. 

Министърът на нововъведенията и растежа посочи пред публицисти в Шумен, че намирането на дълготрайни решения за цените на енергоносителите за бизнеса е извънредно значимо. Той уточни, че  енергийната взаимозависимост на страната ни от Русия е на път да завърши. По думите му цените, на които българският бизнес ще получава газ ще бъдат конкурентни на фона на европейския пазар.

„ Основното обвързване на държавното управление е да откри салдото сред грижата за хората и предприятията и фискалната дисциплинираност, тъй че да имаме един недостиг в границите на нужното за България, с цел да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 “, сподели Лорер.

Той бе безапелационен още, че българската стопанска система, която е зависела от съветски контрагенти и клиенти съумява да се пренастрои и сега всички стопански индикатори са положителни. „ Растежът за първите три месеца на 2022 година е 4.5%,  страната ни е измежду водачите в Европейски Съюз по растеж на индустриалното произвеждане, а износът за март е рекорден “, разгласи той.

„ Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни артикули. Тази година цифрите са доста положителни. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 млн. евро, като 95% от нея бе за експорт. Тази заран сътрудниците направиха сметки, които демонстрираха, че сме правили 1% от износа на България ”, сподели ръководителят на надзорния съвет на “Алкомет ” Фикрет Индже.

„ Алкомет “ има мощно наличие на европейския и американския пазар, обслужвайки браншове като строителство и архитектура, автомобилостроене, превоз, произвеждане на опаковки, дистрибуция, произвеждане на сила от възобновими източници и други браншове. През последните години компанията влага в модернизиране на оборудването и устойчиви индустриални процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните излъчвания и възстановяване равнищата на преработване. Новият валцов стан е в допълнение към пуснатия в употреба през 2019-та година студено валцов стан SMS – една от най-мащабните вложения на компанията на стойност 30 млн. евро. С новите машини във Валцов завод 2 се чака увеличение на потенциала на валцовите артикули с 25%, като компанията ще може да създава 75 000 – 80 000 т годишно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР