Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в

...
Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в
Коментари Харесай

Рекорден брой продажби на електромобили в ЕС за 2022 г.

Продажбите на електрически автомобили сложиха нов връх по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 година, демонстрират данни на промишлеността, в резултат на устрема на района да се освободи от колите, задвижвани с изкопаеми горива.

Електрическите коли, задвижвани с акумулатори, съставляват 12,1% от продажбите на нови коли, спрямо 9,1% през 2021 година и 1,9% през 2019 година, съгласно Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Европейски Съюз се споразумя да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2035 година като част от напъните на 27-те страни от блока да изградят неутрална във връзка с въглеродните излъчвания стопанска система до 2050 година

Продажбите на електрически автомобили са се нараснали с 28% през предходната година, като са продадени над 1,1 млн. автомобила. Този растеж се дължи най-много на немския пазар, където продажбите се форсираха в края на годината, тъкмо преди да паднат бонусите за покупка.

В Норвегия рекордните четири на всеки пет нови автомобила (79%), продадени през предходната година, са електрически, в една от главните страни-производителки на нефт, която има за цел да приключи продажбата на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, до 2025 година – едно десетилетие преди възбраната на Европейски Съюз.

Италианският пазар е единственият, който постави спирачка на електрическите мотори през 2022 година, като продажбите му спаднаха с 26,9%.

Годината е мощна и за хибридните коли, които реализираха пазарен дял от 22,6 %.
„ Бързо развиване “
Традиционните коли с бензинови и дизелови мотори не престават да губят позиции, макар че през 2022 година към момента съставляват повече от половината от продажбите на коли в Европейски Съюз – 52,8%.

Дизеловият мотор, обиден от тежки наказания и стесняване на предлагането в гамите на производителите, продължава да върви надолу, като спада с съвсем 20 % с 1,5 милиона продадени автомобила.

Европейските автомобилни производители влагат 250 милиарда евро в своята електрификация, съобщи Лука де Мео, президент на ACEA и основен изпълнителен шеф на френския авто производител „ Рено “. „ Автомобилната промишленост се движи бързо “, сподели той във вторник.

Но Де Мео съобщи, че Европа се нуждае от повече публични станции за зареждане, като инсталациите са лимитирани до 2000 седмично в Европейски Съюз, до момента в който с цел да се обезпечи преходът на континента, са нужни 14 000 седмично.

„ Въпреки многото известия и скорошния прогрес, развиването на инфраструктурата изостава от напъните на промишлеността “, сподели Де Мео.

С високите си цени електрическите автомобили сега се купуват от „ заможни “ семейства, само че това би трябвало да се промени с всеобщото разпространяване на електрическите автомобили, съгласно президента на ACEA.

Макар че водачът на пазара на електрически автомобили „ Тесла “ внезапно намали цените си при започване на 2023 година, Де Мео предизвести, че влизането в ценова война би било контрапродуктивно, като добави: „ Трябва да влагаме “.

Източник: БГНЕС, АФП

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР