Прочутият бирен фестивал в Мюнхен – Октоберфест, се завръща след ...

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен – Октоберфест, се завръща след

За първи път от 2019 г. насам в Германия започва Октоберфест

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен – Октоберфест, се завръща след двегодишно спиране поради пандемията. Жители и посетители на Мюнхен, нетърпеливи да посетят първия Октоберфест от 2019 година насам, рано тази заран се подредиха на дълги опашки, часове преди откриването на фамозния бирен фестивал в баварската столица, съобщи ДПА. Фестивалът ще се организира под сянката на покачващата се в международен проект инфлация.

Според формалната страница на фестивала литър бира ще коства сред 12,60 и 13,80 евро, което е с 15 на 100 повече от 2019 година, когато събитието се организира за финален път.

За немските пивовари покачващите се разноски са доста по-широки от цената на една халба. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата индустриална верига, от първични материали като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите употребяват газ, чиято цена се повиши след съветската инвазия в Украйна и последвалото ограничение на съветските доставки. Ечемикът се повиши двукратно до към 600 евро за звук, бутилките нарастнаха с над 80 на 100, капачките – с до 60 на 100, а даже с лепилото за етикетите има проблем.

„ Германската пивоварна промишленост не е виждала в никакъв случай такива цена “, споделя Улрих Бине, представител на пивоварна „ Фелтинс “ (Veltins), чиято продукция се продава на Октоберфест.

Въпреки всичките проблеми посетителите на фестивала ще бъда обслужвани от 487 пивоварни, заведения за хранене, рибни и месни щандове, винари и други Бирените тенти ще бъдат отворени от 9 сутринта до 10:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 9:30 вечерта.

Преди пандемията към 6 милиона души минаваха през Октоберфест. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал най-малко да се приближи до тези числа.

Още в пет часа през днешния ден – в първия ден на фестивала, пред шатрите се бяха струпали мъже и дами, облечени в обичайни баварски носии, въпреки че първото буре с бира ще бъде отворено късно следобяд. Малцина носеха защитни маски, а някои от посетителите като че ли към този момент бяха изпили първите си напитки, отбелязва ДПА.

Колкото по-рано дойде човек на празника, толкоз по-добри шансове има да се настани в някоя от по-популярните шатри. Част от нетърпеливите първи гости трябваше обаче да устоят на неособено хубавото време. Мъже, обути в къси кожени панталони, чакаха откриването на фестивала цяла нощ, макар че температурите паднаха до 10 градуса и понякога валеше.

Фестивалът стартира през днешния ден и ще продължи до 3 октомври. 

Източник: debati.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg