Прочетете още: Мобилно приложение помага на животни в беда Мобилното

...
Прочетете още: Мобилно приложение помага на животни в беда Мобилното
Коментари Харесай

Приложението SmartBirds е с нови функционалности, насочени към българските ловци








Прочетете още: Мобилно приложение оказва помощ на животни в неволя

Мобилното приложение SmartBirds, основано от Българското сдружение за отбраната на птиците (БДЗП), към този момент може да се тегли гратис от Гугъл Play и да се употребява на всяко устройство с Android даже и без мобилна връзка. Освен това новата версия разполага и с повече функционалности, в това число с пособие за ловеца.

Също по този начин SmartBirds към този момент съдържа спомагателна информация за 55 типа, които са позволени за лов, имат контролирано прилагане или са предпазени. Всеки от тях е показан с малко изложение с акцент на основните за определянето му белези. Това ще разреши бързо установяване на типа – дали е позволен за лов или не – и в случай че е позволен, какви са нормите и периодите за ловуването му.

„ Опитахме се да съберем в едно приложение всичко, което хората търсят, с цел да опознаят по-добре птиците в България, а в този момент към този момент ще оказва помощ и за спазването на ловното ни законодателство “, отбелязва Светослав Спасов от Българско дружество за защита на птиците.

Приложението също по този начин може да се употребява и като електронен дневник, в който да се съхраняват наблюденията, като те по-късно могат да се споделят посредством е-поща и обществените мрежи. За по-голямо улеснение електронният дневник е с автоматизирано въвеждане на данни за наблюдаващия, дата и час, както и тъкмо установяване на GPS координатите на наблюдаващия.

„ Приложението е налично на български и на британски език, с цел да може да се употребява и от англоговорящи, посещаващи страната и интересуващи се от нашето птиче благосъстояние, “ добавя Мариана Вълчева. А за тези, които желаят да научат повече за типовете, SmartBirds предлага и по-специфична информация: като природозащитен статус на типа, интервалите на миграция, информация за размножаването им и не на последно място - заканите, които ги грозят.

Приложението дава и подробни данни за зоните от екологичната мрежа Натура 2000, оповестени за запазване на птиците. GPS позиционирането разрешава да се ревизира местоположението на потребителя по отношение на околните Натура зони, както и да се прегледат техните граници на Гугъл карта.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР