Прочетете още: Alibaba пуска автономен робот за доставки Пекинското метро

...
Прочетете още: Alibaba пуска автономен робот за доставки Пекинското метро
Коментари Харесай

Пекинското метро може скоро да въведе лицево разпознаване и сканиране на длани








Прочетете още: Alibaba пуска самостоятелен робот за доставки

Пекинското метро скоро може да вкара сканиране на длани и лицево различаване, с цел да позволи казуса със скупчването на хора и с неплащането на билети.

Пекинското метро е най-натоварено в света, като всеки ден през него минават към 10 млн. пасажери. След като камери с интернет връзка бъдат конфигурирани, това ще разреши да се разпознават всички, които влизат в метростанциите. А устройствата за сканиране на дланите ще разрешат на пасажерите да употребяват ръцете си вместо обичайните билети.

За китайските жители наличието на технологии за лицево различаване не е нещо ново. Законодателството в страната разрешава на полицията да сканира лицата на цивилните и да разпознава номерата на колите, които не са от столицата – с концепцията да се понижи престъпността.

На пръв взор основанията за използване на такива технологии наподобяват разумно. Но има доста по-тревожни аспекти, свързани с тяхното внедряване – неприкосновеността на персоналния живот. Китай е прочут с това, че следи своите жители посредством мобилни приложения и интернет. Макар че наблюдението може да не наподобява единствено по себе си рисково, някои от употребите му могат в последна сметка да прекрачат границата.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР