Пробританските лоялисти в Северна Ирландия заявиха в петък, че са

...
Пробританските лоялисти в Северна Ирландия заявиха в петък, че са
Коментари Харесай

Лоялистите в Северна Ирландия поискаха промени в Брекзит и мир

Пробританските лоялисти в Северна Ирландия обявиха в петък, че са наложителни промени в съглашението за Брекзит и други проблеми и се оповестиха за слагане на насилието, съобщи " Ройтерс ".

Въпреки апелите за успокоение от Лондон, Дъблин и Вашингтон, нощните безредици в пробританските региони се разпространиха по-нататък към ирландските националистически елементи на Белфаст в четвъртък, където полицията отговори с водни оръдия . Повече от 70 служители на реда са били ранени.

Премиерът на Англия Борис Джонсън и ирландският му сътрудник Михол Мартин също приканиха за прекъсване на насилието. Безредиците, които не престават към този момент седмица, са предизвикани от младежи от протестантската и от католическата част на Белфаст. На уличните конфликти са били видяни даже деца на 12-13 години. На 7 април размирниците възпламениха рейс .
 Трета нощ на вълнения в Северна Ирландия
Трета нощ на вълнения в Северна Ирландия

Сблъсъците са зародили на фона на растящото напрежение

Един от мотивите за уличното напрежение стана погребението на някогашен член на терористичната формация Ирландска републиканска войска (ИРА), на което участваха политици от католическата проирландска партия " Шин фейн ". Решението на прокуратурата да не ги подведе под отговорност за нарушение на карантинните ограничения провокира недоволството на протестантите, лоялни към управляващите в Лондон.

Същевременно нежното равновесие в района беше нарушено от излизането на Англия от Европейски Съюз.

Редица митинги на л оялисти, планувани за петък вечерта, бяха отсрочени в плакати, излепени в про-британски региони, съгласно които това е знак на почитание към кралица Елизабет и кралското семейство.

Сблъсъците са едни от най-тежките прояви на принуждение в Северна Ирландия от години и пораждат безпокойствие по отношение на мирното съглашение от 1998 година, което постави завършек на три десетилетия еретически и политически кръвопролития, по време на които бяха убити 3600 души.
 Трета нощ на вълнения в Северна Ирландия
Трета нощ на вълнения в Северна Ирландия

Сблъсъците са зародили на фона на растящото напрежение

Лидерът на " Шин Фейн " Мери Лу Макдоналд съобщи, че се опасява, че митингите могат да продължат цяло лято.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР