Пробойните по газопровода Северен поток междувременно станаха четири на брой.

...
Пробойните по газопровода Северен поток междувременно станаха четири на брой.
Коментари Харесай

Дойче веле разследва, дали САЩ са отговорни за саботажа на Северен поток

Пробойните по газопровода " Северен поток " в това време станаха четири на брой. Експерти и политици са безапелационни, че за течовете може да има единствено една причина - бойкот. " Всички налични информации приказват за това, че течовете са резултат от умишлени дейности ", съобщи европейският отговорник за външната политика Жозеп Борел от името на 27-те страни членки на Европейски Съюз. Големият въпрос е кой е направил саботажа?

Докато доста специалисти сочат Русия като причинител, консуматори в обществените мрежи настояват, че зад хипотетичния бойкот стоят Съединени американски щати. Като мотив те показват наличието на американски морски елементи в акваторията на Балтийско море. Подобни изявления вършат в това число и представители на дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Част от техните изказвания даже станаха вирални през последните няколко дни, оповестява " ".

Твърдение: " Има и случайности… ", написа консуматор в Телеграм, който твърди, че американски хеликоптер, извършващ полет номер FFAB123, е прелетял на 2 септември над " Северен поток " 2, и още по-точно - над местата, от които в този момент изтича газ. Оригиналната обява на съветския мозъчен концерн Ватфор за американския хеликоптер дотук има 1,7 милиона прочитания. Информацията се популяризира бързо и в Туитър. Наистина ли американски хеликоптер е направил саботажа?

Проверка на обстоятелствата: Информацията е заблуждаваща

Засега остава напълно неразбираемо кой стои зад хипотетичния бойкот на тръбите. По информация на Дъждовни води назованият хеликоптер не влиза в сметките по чисто географски аргументи: датската морска администрация разполага с точните геокоординати на три от общо четирите пробойни по тръбите. Четвъртият теч на газ е открит от шведската брегова защита и към този момент точните му координати не са оповестени обществено.

Втората стъпка от инспекцията на Дъждовни води включва следене на траекторията на полет FFAB123 посредством профилирания програмен продукт Flightaware. Тази инспекция сподели, че на 2 септември има записано такова прехвръкване източно от остров Борнхолм, което дава отговор на изявленията в обществените мрежи. Но когато се сравнят геокоординатите на този полет и на течовете по " Северен поток " се получава напълно друга картина от тази във въпросните постинги.

FFAB123 не е летял над тръбопровода, даже не се е приближавал до местата, от които в този момент изтича газ. Особено северните течове се намират на огромно разстояние от маршрута на полет FFAB123 - по наши калкулации надлежно на 9 и на 30 километра от местата на пробойните.

Извод: Станалото вирално в Телеграм изказване на съветския мозъчен концерн, че американски хеликоптер, извършващ полет FFAB123, е предизвикал течовете на газ, не се удостоверява и е подвеждащо. Въпросният хеликоптер въобще не се е доближавал до местата на пробойните по тръбите.

Остава неразбираемо кой е направил саботажа на газопроводите " Северен поток " 1 и 2, само че бойкот от въздуха наподобява малко евентуален. Германският специалист по морска сигурност и капитан на фрегата Гьоран Свистек счита, че по-скоро става въпрос за детонации, породени от взривни устройства, които може да са били сложени на тръбите благодарение на подводни апарати. " От персонален опит знам, че през последните години Русия извършва амбициозна стратегия за проучване на подводния свят ", сподели Свистек в изявление за телевизия ZDF. Точно с такива подводни дронове наскоро Русия извърши проби наоколо до значими информационни кабели по дъното на Северно море и в северната част на Атлантическия океан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР